25.2 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 2, 2022

Inca o solicitare pentru un centru de dializa la Pascani

Un centru de dializa din Iasi a solicitat sprijinul administratiei locale pentru deschiderea unui punct de lucru la Pascani. Cererea a fost depusa ,de curand, iar primarul Marius Pintilie a vorbit despre acesta oportunitate in cadrul unei conferinte de presa.

Investitorul a cerut Primariei sa ii puna la dispozitie o suprafata de teren pe care sa fie construita o cladire. Adresa urmeaza sa fie prezentata Consiliului Local.
Conform unor surse neoficiale ar fi vorba de o suprafata de teren de minim 1400 mp din domeniul public sau privat al municipiului, in apropierea Spitalului de Urgenta Pascani. Investitorul ar fi cautat sa cumpere terenul dar nu ar fi gasit.

Problema a fost discutata si in cadrul unor sedinte informale convocate de edil. Initial a fost propusa ca locatie o suprafata de teren din cartierul Vatra, acolo unde a functionat oborul, si a fost analizata varianta de a fi dat spre folosinta, cu titlu gratuit.

Functionarii Primariei au ajuns la concluzia ca terenul disponibil nu este suficient si ca investitia poate fi realizata pe domeniul public sau privat al municipiului doar daca terenul este atribuit prin concesiune, in urma unei licitatii.
Centrului de Dializă DMD Iași a confirmat ca este interesat sa deschida un punct de lucru la Pascani. Intru-un mesaj postat pe Facebook se arata ca investitia este necesara in contextul in care in Pascani si comunele din imprejurimi este un numar semnificativ de bolnavi care au nevoie de dializa si sunt obligati sa mearga pentru tratament la zeci de km distanta.

“Da, este adevărat! În curând vom deschide un centru de dializă satelit la Pașcani! Am identificat, la nivelul Primăriei Municipiului Pașcani, un partener implicat în problemele comunității locale, dispus să susțină pătrunderea, într-o zonă în care există un procent semnificativ de pacienți în tratament cronic de substituție a funcției renale prin dializă, a unei societăți medicale românești!… pentru că Centrul de Dializă DMD este condus de români, suntem independenți, iar viziunea și abordarea noastră este țintită spre nevoile și îmbunătățirea calității vieții pacienților români!
Dacă ne ajută Bunul Dumnezeu și vom reuși să finalizăm și acest nou proiect, un centru de dializă similar celui din Iași, va fi inaugurat și la Pașcani! “

Legislativul pascanean a mai primit o propunere pentru amenajarea unui centru de dializa, din partea consilierului Sorin Olariu. Proiectul de hotarare a fost depus la sfarsitul lunii august a.c. dar nu a fost discutat pana acum.

Consilierul PMP a solicitat schimbarea destinației unui etaj al clădirii unde a funcționat Școala Postliceală Sanitară, în sediu destinat unui centru local de dializa. El sustine ca serviciile ar trebui prestate de o unitate de sanatate publica, nu de un investitor, privat tocmai pentru ca tarifele sa fie accesibile pentru toti pacientii. In aceeasi cladire ar urma sa functioneze si Centrul Local de Recoltare a Sângelui.

Procedurile de înființare au fost demarate de Serviciul Voluntar de Ambulanță tot la inițiativa consilierului local Sorin Olariu.

Mentionam ca in evidentele medicale sunt în jur de 80 de persoane din municipiul Pașcani și comunele din împrejurimi care au nevoie de dializa perioadica. O data la doua-trei zile ei sunt transportați la clinici private sau publice din Iași, Neamț sau Suceava. Un centru de dializa în municipiu ar reduce din disconfortul deplasărilor repetate.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Distracția si salariile, mai importante decât bancile pentru elevi

Școala "Iordache Cantacuzino" din Pașcani, renovata recent cu fonduri...

O noua majorare a salariilor, la Primăria Pașcani. Cât câștigă șefii din instituție

  Salariile functionarilor si a personalului contractual din Primăria Pașcani...

Conducerea CSM a renunțat la ștrand, înainte de a fi deschis

Conducerea clubului CSM Pașcani a hotărât sa renunțe la...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow