22.1 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Încă o școală eco la Pașcani. Colegiul CF Unirea a primit steagul verde

Încă o școală eco la Pașcani. Colegiul CF Unirea a primit Stegaul Verde

Încă o școală din județul Iași este eco. La cea mai recentă ediție a Seminarului Național Eco Școala, Colegiul CF Unirea din Pașcani a primit Steagul Verde, simbolul mondial pentru statul de Eco Școală. La întâlnire s-au stabilit și obiectivele pentru noul an școlar.

Județul Iași este printre județele fruntașe la numărul de școli active în programul Eco Scoala. Este vorba despre 27 de unități de învățâmât dintre care 10 și-au reconfirmat statul  în acest an la cea de-a 18 a ediție a Seminarului Național Eco Școala. Printre ele se numără și Colegiul Național “Mihail Sadoveanu” din Pașcani,  care în acest an și-a păstrat statutul de Eco Școală pentru a VI a oară fiind școala cu cea mai mare vechime în acest program din județul Iași și chiar printre primele școli din țară cu Statut de Eco Școală- primind trofeul ce confirmare și diploma de atestare în program până în 2018.

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 octombrie, la București, iar pe lângă unitățile din Iași, Grădinița PP nr 12 Iași, Școala Gimnazială V. Conta Iași, C.N. M. Eminescu Iași, Liceul Teoretic M. Costin Iași, Liceul Teoretic Informatică G. Moisil Iași, Școala Gimnazială I Neculce Iași, C.Teh. I. C. Ștefănescu Iași, C.Agric. V. Adamache Iași și Școala Gimnazială “G. Ibrăileanu” din  Tg. Frumos și-a păstrat titlul de școală eco. Alte trei au intrat în marea familie a Școlilor Eco. Este vorba și despre Colegiul CF Unirea din Pașcani, alături de Școala Gimnazială “B. P. Hasdeu” Iași și Liceul Tehnologic Vlădeni.

Obținerea Steagului Verde ce reprezintă premiul simbol al educației pentru mediu, acordat școlilor care implementează cu succes programul este un eco-indicator recunoscut pentru educația privind Dezvoltarea Durabila și  în acelasi timp, un certificat al performanțelor de mediu ale școlilor.

Programul Eco Școala este monitorizat în România de CCDG iar la nivel internațional de FEE. Pentru a deveni școală Eco, trebuie mai întâi ca echipele din școli să înscrie unitatea www.ccdg.ro  Programul Eco Școala și să urmeze câțiva pași importanți. 1. Comitetul Eco-Scoala , 2. Analiza problemelor de mediu, 3. Planul de acţiune, 4. Monitorizarea si evaluarea (inregistrarea si masurarea progresului), 5. Curriculum, 6. Informarea şi implicarea comunităţii şcolare şi locale, 7. Eco-Codul

Apoi trebuie să te menții în program – toţi elevii implicaţi: activităţi şi iniţiativă. Implementarea cel puţin a unei teme dintre cele propuse de coordonarea internaţională. Legături pe internet cu alte şcoli, pe probleme de mediu. Activităţi desfăşurate în colaborare cu alte unităţi şcolare din comunitatea locală. Parteneriate viabile cu autorităţile locale. Implicare continuă pentru obţinerea unor performanţe de mediu.

Prin programul Eco- Școala se are în vedere, în primul și în ultimul rând schimbarea mentalității privind ocrotirea naturii și protecția mediului înconjurator, pentru ca propriul nostru comportament să devina mai “ prietenos” față de mediu.

Scolile ce au  statutul de Eco Școala au deja în vedere: evitatea folosirii produselor și substantelor dăunătoare mediului; managementul deseurilor, reciclarea acestora și valorificarea lor; rezultatele de comportament ecologic pe care noua etică ecologică îl recomandă să fie percepute ca și semnele de punctuație și să fie respectate ca și acestea; plantarea unui numar cât mai mare de plante, arbori; utilizarea durabilă a resurselor naturale; reducerea consumului de apa potabilă și energie electrică.

Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow