14.4 C
Paşcani
joi, iunie 8, 2023

Încă 3 minivacanţe până la finalul anului

Încă 3 minivacanţe până la finalul anului

Veste bună pentru români. Până la finalul anului vor mai fi trei minivacanțe. Prima este exact la finalul acestei luni care leagă sărbătoarea de Sfântul Andrei cu 1 decembrie, Ziua Națională a României fiind astfel un week-end prelungit, de joi până luni. Minivacanțele nu se opresc aici, mai ales că sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi.

În 2017, data de 30 noiembrie cade într-o zi de joi, iar 1 decembrie va fi vineri, iar asta înseamnă că românii vor avea parte de un weekend prelungit. Așadar, între 30 noiembrie și 3 decembrie, vom avea o minivacanță de 1 Decembrie timp de patru zile. Românii se vor întoarce la muncă luni, 4 decembrie.

De Craciun, ultima zi lucratoare va fi vineri, 22 decembrie, iar de sambata, 23 decembrie, pana miercuri, 27 decembrie (cand se vor intoarce la lucru), romanii vor fi din nou liberi.

Ultima minivacanta va incepe sambata, 30 decembrie, pana marti 2 ianuarie 2018. Romanii vor reincepe munca miercuri, 3 ianuarie.

Dacă majoritatea angajaților se vor bucura de această minivacanță, se pare însă că există și excepții cu privire la drepturile angajatului de a beneficia de zile libere legal, așa cum sunt prevăzute de Codul Muncii. Prevederile articolului 139 din Codul Muncii nu se aplică acelor locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă pe fondul caracterului procesului de producție sau specificului activității, potrivit articolului 141 al legii 53/2003 actualizată.

Cu toate acestea, salariații care nu beneficiază de zilele libere legale în minivacanța de 1 Decembrie, ar trebui să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile.

Pentru situațiile în care aceste zile libere compensatorii nu se pot acorda, angajatorul este obligat să ofere un spor de salariu de bază de cel puțin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow