14.3 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Array

In memoriam Grigore Vieru, la Colegiul „Sadoveanu”

Cu recitari de poezie, cantece si omagieri. Asa va fi sarbatorit poetul Grigore Vieru, joi, 14 februarie, la Colegiul „Sadoveanu” din Pascani. Manifestarea inchinata poetului basarabean va avea loc in biblioteca liceului unde vor fi prezenti elevi ai claselor V-XI, membrii catedrei de limba si literatura  romana, dar si alti invitati.
Activitatea este organizata din initiativa profesorilor de limba romana si a bibliotecarului scolii, Maria Iacob, cu implicarea elevilor care fac parte din Cercul de lectura al biblitecii Colegiului.

Grigore Vieru s-a nascut la data de 14 februarie 1935 intr-o familie de plugari romani, in satul Pererita, fostul judet Hotin (azi Republica Moldova). Grigore Vieru a copilarit in satul natal alaturi de tatal Pavel si mama Eudochia pana in anul 1950, cand a terminat scoala de sapte clase.
Se muta apoi in orasul Lipscani, pentru a urma scoala medie, pe care o termina in anul 1953.
A debutat ca scriitor in anul 1957, in timpul studentiei, cu volumul de versuri pentru copii, Alarma.
In 1958 termina Institutul Pedagogic „Ion Creanga” din Chisinau, Faculatea de Filologie si Istorie si se angajeaza ca redactor la revista pentru copii Scanteia Leninista.
In 1973 Grigore Vieru trece pentru prima oara Prutul cu o delegatie de scriitori sovietici pentru a lua parte la o intalnire cu redactorii revistei Secolul XX si viziteaza la cererea sa manastirile Putna, Voronet, Sucevita, Varatec si Dragomirna.
In anii 1974 si 1977 viziteaza din nou Roamania la invitatia Uniunii Sriitorilor. Poetul vede Ardealul, dar si orasele Constanta si Iasi.
In anul 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. Cu un an in urma Academia il propusese candidat la Premiul Nobel pentru Pace. ziarulorioznt.info

Alte articole