More

  In memoriam Grigore Vieru, la Colegiul “Sadoveanu”

  Array

  Cu recitari de poezie, cantece si omagieri. Asa va fi sarbatorit poetul Grigore Vieru, joi, 14 februarie, la Colegiul „Sadoveanu” din Pascani. Manifestarea inchinata poetului basarabean va avea loc in biblioteca liceului unde vor fi prezenti elevi ai claselor V-XI, membrii catedrei de limba si literatura  romana, dar si alti invitati.
  Activitatea este organizata din initiativa profesorilor de limba romana si a bibliotecarului scolii, Maria Iacob, cu implicarea elevilor care fac parte din Cercul de lectura al biblitecii Colegiului.

  Grigore Vieru s-a nascut la data de 14 februarie 1935 intr-o familie de plugari romani, in satul Pererita, fostul judet Hotin (azi Republica Moldova). Grigore Vieru a copilarit in satul natal alaturi de tatal Pavel si mama Eudochia pana in anul 1950, cand a terminat scoala de sapte clase.
  Se muta apoi in orasul Lipscani, pentru a urma scoala medie, pe care o termina in anul 1953.
  A debutat ca scriitor in anul 1957, in timpul studentiei, cu volumul de versuri pentru copii, Alarma.
  In 1958 termina Institutul Pedagogic „Ion Creanga” din Chisinau, Faculatea de Filologie si Istorie si se angajeaza ca redactor la revista pentru copii Scanteia Leninista.
  In 1973 Grigore Vieru trece pentru prima oara Prutul cu o delegatie de scriitori sovietici pentru a lua parte la o intalnire cu redactorii revistei Secolul XX si viziteaza la cererea sa manastirile Putna, Voronet, Sucevita, Varatec si Dragomirna.
  In anii 1974 si 1977 viziteaza din nou Roamania la invitatia Uniunii Sriitorilor. Poetul vede Ardealul, dar si orasele Constanta si Iasi.
  In anul 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. Cu un an in urma Academia il propusese candidat la Premiul Nobel pentru Pace. ziarulorioznt.info

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Electrocasnicele vor avea o nouă etichetă energetică în UE. Ce schimbări aduce noua scară de consum de la 1 martie

  Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită a UE pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene, care urmează să fie implementată...

  Ce este AMOC. E la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.000 de ani și poate aduce apocalipsa în Europa și SUA

  Circulația Oceanului Atlantic care stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea caldă și moderată în Europa, este la cel...

  Cum se va schimba clima României până în 2100. Nepoţii noştri nu vor mai şti ce e zăpada

  După furtuna care a lovit Capitala sâmbătă seară, experţii atrag atenţia că ne îndreptăm spre o eră deloc plăcută din punct de vedere termic. Fenomene...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp