26.2 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 24, 2021
26.2 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 24, 2021

În judetul Iaşi se lucrează la acreditarea a încă patru produse tradiţionale

Ultimele știri

Până în prezent, în judeţ au fost acreditate ca fiind tradiţionale nouă produse.

Noile condiţii prin care un produs ajunge să fie înregistrat ca produs tradiţional dau bătăi de cap producătorilor ieşeni care fac în propria bătătură dulceaţă, zacuscă, plăcinte, produse din carne ori lactate.
Pentru a ajunge să le vândă prin magazine ori la târguri, aceste produse trebuie să aibă acreditare de la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Iaşi (DAJ) şi să îndeplinească condiţiile din ordinul 724/2013 privind produsul tradiţional. În prezent, la noi în judeţ există nouă produse acreditate şi patru în curs de acreditare. Conform legii, un produs tradiţional înseamnă „un produs alimentar fabricat pe teritoriul naţional pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii”.
În cadrul unei şedinţe care a avut loc ieri la DAJ şi la care au fost prezenţi toţi şefii de instituţii publice, în frunte cu prefectul, s-a discutat despre etapele prin care trece un produs pentru a putea fi acreditat. „În 2013 existau pe ţară 4.400 de produse tradiţionale, însă ajunsese să primească atestat şi procesatorii mari, aşa că s-au retras toate. Acum este mai dificil să obţii un astfel de atestat, în 2018, în toată ţara, există doar 600 de produse tradiţionale. Colaborăm bine cu Suceava, care are 24 de produse şi Neamţul, care are 16. Condiţiile sunt mai stricte, reţeta trebuie să aibă vechime de 50-60 de ani, cantitatea să nu depăşească 400 kg/litri pe zi, cu excepţia procesării pâinii şi produselor de panificaţie, care nu trebuie să depăşească 800 kg pe zi”, a precizat Laurenţiu Precup, şeful DAJ Iaşi.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
câțiva nori
26.2 ° C
27.3 °
25.8 °
53 %
1.7kmh
19 %
sâm
24 °
Dum
27 °
lun
29 °
mar
32 °
mie
33 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI