8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021
Array

În comune fără apă, fără canalizare, fără asfalt, se reabilitează cămine culturale

15 comune din Iaşi vor primi bani de la Ministerul Dezvoltării pentru săli de spectacole, toate având primari PNL şi PSD. Sunt localităţi care au cerut finanţare pentru aducţiuni de apă, dar au primit pentru căminele culturale. Bucuria primarilor, au ce cheltui! Toţi spun că mureau fără bibliotecă nouă, deşi nimeni nu mai citeşte.

Guvernele ultimilor ani au decis să arunce, practic, sute de milioane de lei pe obiective inutile. În comune fără apă, canalizare, asfalt şi gaz metan, s-au cheltuit bani pentru parcuri şi piste de biciclişti. Deşi a contestat investiţiile făcute de PDL, actualul guvern merge chiar mai departe, şi va finanţa construirea de cămine culturale. Altfel spus, de locuri unde se vor organiza nunţi, botezuri şi cumetrii.

3 milioane la Ciurea

În decembrie, Guvernul a publicat lista căminelor culturale care vor fi construite la sate în următoarea perioadă. Din Iaşi sunt 16 obiective aprobate, toate ale primarilor PSD şi PNL. Primul pe listă este căminul cultural din Ciurea, proiect care a obţinut cel mai mare punctaj din judeţ. „Suntem încă în evaluare, va fi o comisie tehnico-economică. Nu ştim exact când, dacă peste o săptămână sau peste trei săptămâni”, spune Cătălin Lupu, primarul de la Ciurea.

Investiţia de la Ciurea este de 3 milioane de lei iar banii ar putea fi obţinuţi în acest an. „Este modernizarea unui cămin. Vrem consolidarea şi construirea unui etaj sau a unei mansarde. Vom avea sală de spectacole şi bibliotecă”, susţine Cătălin Lupu. Edilul neagă categoric faptul că în cămin se vor organiza petreceri private.

Dublu cât bugetul comunei

Alocarea de fonduri pentru comunităţile sărace au rolul de a mulţumi primarii şi de a îndestula clientela de partid. În unele cazuri, situaţiile sunt tragi-comice. La Tansa, de exemplu, suma cerută pentru căminul cultural este de două ori mai mare decât bugetul anual al comunei. „Proiectul este de 1,1 milioane de lei, asta înseamnă bugetul nostru pe doi ani. Of, cât de multe am putea face într-un cămin! De la bibliotecă şi până la şedinţe, întruniri şi zilele comunei”, spune Daniel Voinescu, primarul din Tansa. Proiectul trimis la Bucureşti include repararea, reabilitarea, dotarea şi modernizarea unei clădiri existente. La solicitarea Companiei Naţionale de Investiţii, prin care se derulează campania de modernizare a căminelor culturale, primăria Tansa a mai trimis la Bucureşti un set de documente. „Sigur se va face, dar contează ordinea la finanţare, sumele de bani disponibile”, susţine Daniel Voinescu.

Continuare pe 7est

DE LA ACELAȘI AUTOR

Monica Berescu, deputat USR PLUS: “Agresorii sexuali ai minorilor nu mai scapă de închisoare”

Astăzi a fost depus proiectul de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14...

Lemnele de foc s-ar putea ieftini. TVA-ul ar putea fi redus la 5%

Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul de lege al...

Bilanț îngrijorător după o săptămână de școală. Zeci de elevi și profesori din județ confirmați cu virusul COVID 19

Bilant ingrijorator dupa numai o saptamana de scoala cu prezenta fizica. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

Orașul Hârlău, localitățile Pârcovaci și Maxut (parțial) rămân fără apă joi

Lucrări de igienizarea a rezervorului de apă potabilă din localitatea Hârlău În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI