21 C
Paşcani
miercuri, iulie 6, 2022
Array

În cât timp poate fi spartă o parolă de 16 caractere. Ce să faci pentru a avea o parolă mai sigură

Un experiment organizat recent de publicaţia Ars Technica a arătat ca un hacker poate sparge o parolă de 16 caractere în mai puţin de o oră. Specialiştii în securitate digitală spun că numărul şi tipul de caractare folosite sunt elementele care fac diferenţa dintre o parolă uşor de spart şi una foarte sigură. Combinaţiile de litere mici şi mari, cifre şi simboluri sunt cele mai bune.

Mulţi hackeri folosesc programe care generează între mii şi sute de miliarde de combinaţii de caractere pentru a sparge parole. Această metodă este cunoscută sub numele de „brute force” („forţă brută”). Experţii au calculat de câte combinaţii de caractere este nevoie pentru a fi spartă, prin „brute force”, o parolă care conţine şase litere şi cifre (dar nu litere mari şi simboluri).

Parola de şase caractere: exista 2,25 miliarde de combinaţii posibile.

Dacă prin „brute force” ar fi generate 1.000 de combinaţii pe secundă, ar fi necesare 3,7 săptămâni pentru ca parola să fie spartă. Dacă ar fi generate 100 miliarde de combinaţii pe secundă, ar fi necesare doar 0,0244 secunde pentru spargerea parolei.

Iată ce se întamplă atunci cand adăugăm un simbol la parolă (fără litere mari): în acest caz există 7,6 trilioane de combinaţii posibile.

Dacă prin „brute force” ar fi generate 1.000 de combinaţii pe secundă, ar fi necesari 3,41 ani pentru ca parola sa fie spartă. Dacă ar fi generate 100 miliarde de combinaţii pe secundă, ar fi necesare 1,10 minute pentru spargerea parolei.

O parolă foarte sigură trebuie să aibă cel puţin şase caractere, să includă litere mari, litere mici, cifre şi cel puţin un simbol (ex.: `, ~, &).

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow