More

  In atentia parintilor. Ce contine noul pachet de sanatate pentru copii

  Array

  Chiar de Ziua Copiilor, 01 iunie, va intra in vigoare noul pachet de sanatate pentru copii. De aceasta data, se pune accent pe prevenirea bolilor grave la cei mici. Si adolescentii vor trebui sa mearga mai des la medicul de familie, iar pe langa consultatii, ei vor primi si consiliere. Pentru a beneficia de noile drepturi parintii trebuie sa se intereseze la medicii de familie despre ce cuprinde noul pachet de servicii medicale.

  copii

  Inca de la nastere si pana la varsta majoratului, pascanenii vor trebui sa isi duca copiii la medicul de familie in fiecare an, obligatoriu, potrivit noului pachet de sanatate ce va intra in vigoare peste cateva zile.
  De aceasta data sunt si foarte multe noutati. Printre acestea se numara teste care semnaleaza tulburari de crestere, hormonale sau anumite boli foarte grave, precum depresiile sau chiar autismul.
  De la sase luni si pana la un an si jumatate, medicii vor trebui sa evalueze trimestrial daca copilul este anemic, ce alimentatie are si daca i se dezvolta dantura.

  Doctorul de familie, Viorel Paslaru, explica ce noutati sunt pentru bebelusi si copiii cu varste de pana la 12 ani.
  Potrivit Ministerului Sanatatii, consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani şi 5 ani cuprinde, printre altele:
  ·evaluarea practicilor nutriţionale (anamneza nutriţională adresată părinţilor),
  ·consiliere pentru o alimentaţie sănătoasă şi comportament alimentar sănătos al întregii familii,
  ·profilaxia rahitismului numai în perioadele reci ale anului, evaluarea dentiţiei şi igiena orală,
  · administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare,
  ·evaluare şi consiliere pentru activitatea fizică,
  · evaluare şi consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoţională,
  · identificarea eventualelor deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist.
  Pentru un scor care indică un risc mediu şi sever se recomandă trimiterea către medicul de psihiatrie pediatrică.
  Consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani şi 11 ani, cuprinde şi screening-ul obezităţii prin utilizarea indicelui de masă corporală – (IMC) şi evaluarea dezvoltării pubertare.

  Astazi, in fata unui cabinet de medicina primara, o mama si-a adus copilul la control. Sofia Teodora are trei luni si a fost adusa pentru consultatie.

  Mai multe investigatii medicale, ce nu erau incluse pana acum, vor face si adolescentii. De la 12 ani, copilul va fi intrebat daca si-a inceput viata sexuala. Potrivit doctorului Paslaru, acest lucru este binevenit, deoarece foarte multi minori pascaneni au primul contact intim de la varste foarte fragede.

  De asemenea, se vor introduce si controale pentru diagnosticarea depresiei, avand in vedere numarul tinerilor care cad prada acestei boli.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Primaria Pascani se joaca cu focul. Gunoiul depozitat ilegal a fost incendiat -VIDEO

  Gunoaiele depozitate ilegal de administratia locala, la iesirea din Pascani au fost incendiate in cursul zilei de astazi. Focul a fost surprins chiar de...

  CL PASCANI, O NOUA SEDINTA EXTRAORDINARA

  Legislativul pascanean este convocat, din nou, in sedinta extraordinara pe 10 martie a.c., de la ora 14. Pe ordinea de zi sunt doar doua...

  Primăria Pașcani anunță un program de colectare a deșeurilor voluminoase, în următoarea perioadă

  Primăria Municipiului Pașcani a anuntat printr-un comunicat de presa un program de colectare a deșeurilor voluminoase, în următoarea perioadă. In colaborare cu operatorul judetean,...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI