34 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
34 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
Array

In atentia parintilor. Ce contine noul pachet de sanatate pentru copii

Chiar de Ziua Copiilor, 01 iunie, va intra in vigoare noul pachet de sanatate pentru copii. De aceasta data, se pune accent pe prevenirea bolilor grave la cei mici. Si adolescentii vor trebui sa mearga mai des la medicul de familie, iar pe langa consultatii, ei vor primi si consiliere. Pentru a beneficia de noile drepturi parintii trebuie sa se intereseze la medicii de familie despre ce cuprinde noul pachet de servicii medicale.

copii

Inca de la nastere si pana la varsta majoratului, pascanenii vor trebui sa isi duca copiii la medicul de familie in fiecare an, obligatoriu, potrivit noului pachet de sanatate ce va intra in vigoare peste cateva zile.
De aceasta data sunt si foarte multe noutati. Printre acestea se numara teste care semnaleaza tulburari de crestere, hormonale sau anumite boli foarte grave, precum depresiile sau chiar autismul.
De la sase luni si pana la un an si jumatate, medicii vor trebui sa evalueze trimestrial daca copilul este anemic, ce alimentatie are si daca i se dezvolta dantura.

Doctorul de familie, Viorel Paslaru, explica ce noutati sunt pentru bebelusi si copiii cu varste de pana la 12 ani.
Potrivit Ministerului Sanatatii, consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani şi 5 ani cuprinde, printre altele:
·evaluarea practicilor nutriţionale (anamneza nutriţională adresată părinţilor),
·consiliere pentru o alimentaţie sănătoasă şi comportament alimentar sănătos al întregii familii,
·profilaxia rahitismului numai în perioadele reci ale anului, evaluarea dentiţiei şi igiena orală,
· administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare,
·evaluare şi consiliere pentru activitatea fizică,
· evaluare şi consiliere pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoţională,
· identificarea eventualelor deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului prin aplicarea unui chestionar care vizează arii de dezvoltare psiho-motorii care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist.
Pentru un scor care indică un risc mediu şi sever se recomandă trimiterea către medicul de psihiatrie pediatrică.
Consultaţia preventivă a copiilor la vârsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani şi 11 ani, cuprinde şi screening-ul obezităţii prin utilizarea indicelui de masă corporală – (IMC) şi evaluarea dezvoltării pubertare.

Astazi, in fata unui cabinet de medicina primara, o mama si-a adus copilul la control. Sofia Teodora are trei luni si a fost adusa pentru consultatie.

Mai multe investigatii medicale, ce nu erau incluse pana acum, vor face si adolescentii. De la 12 ani, copilul va fi intrebat daca si-a inceput viata sexuala. Potrivit doctorului Paslaru, acest lucru este binevenit, deoarece foarte multi minori pascaneni au primul contact intim de la varste foarte fragede.

De asemenea, se vor introduce si controale pentru diagnosticarea depresiei, avand in vedere numarul tinerilor care cad prada acestei boli.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
34 ° C
35.1 °
31.9 °
31 %
1.1kmh
96 %
mie
34 °
joi
35 °
vin
30 °
sâm
34 °
Dum
29 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI