11.3 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Impotriva violentei- Actiune de informare in randul elevilor, la Scoala Gimnaziala Todiresti

Actiune de informare dedicata luptei impotriva violentei in randul tinerilor, la Scoala Gimnaziala nr. 1 Todiresti.  Luni, 25 noiembrie, de la ora 12:00, institutia de invatamant a organizat activitatea “Impreuna pentru siguranta copiilor”,  ce a avut ca scop diminuarea unui fenomen care a luat amploare in ultima perioada in scoli si anume bullyng-ul.

La eveniment au participat elevi din clasele I-IV si V-VII , parinti, profesori, reprezentanti ai comunitatii locale dar si invitati din domeniul psihologiei.

Activitatea a oferit informații participantilor despre fenomenul de bullying, ca formă a violenței specifice în școli, ce apare sub formă de comportamente agresive verbale, fizice, psihice sau sociale. Bullying-ul în școli reprezintă o problemă internațională, o amenințare gravă la adresa dezvoltării sănătoase a agresorului și a victimelor acestuia.

Manifestarea acestei forme de agresiune în rândul copiilor de vârstă școlară poate avea consecințe negative atat pe termen scurt, cat și pe termen lung, Școala, prin rolul său important în dezvoltarea copiilor și tinerilor, împreună cu familia și societatea, trebuie să aibă în vedere monitorizarea permanentă și accesul la cele mai bune modalități de prevenire, identificare și intervenție în combaterea acestui fenomen.

Mentionam ca bullying-ul reprezinta o formă de violență fizică, verbala sau psihologică , îndreptata împotriva unei persoane sau grup de persoane , săvârşite cu intenţie, care au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială. Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sănătății „La nivel european, România se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul,cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut că au agresat alți elevi cel puțin de trei ori în luna anterioară, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%”. Potrivit aceluiasi raport, incidența violenței în școli crește odată cu vârsta elevilor, cea mai mare rată a agresiunilor fiind înregistrată în rândul tinerilor cu vârsta de 15 ani, cu un procent de 23%.

Alte articole