More

  Importul de legume si fructe in atentia unui parlamentar pascanean

  Array

  Importul de legume si fructe a ajuns in atentia unui parlamentar pascanean. Florin Constantinescu, vicepresedintele Senatului Romaniei a adresat o intrebarea ministrului Agriculturii prin care a cerut informatii strategia pentru incurajarea producatorilor din acest sector.

  Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele zece luni ale anului trecut, România a importat fructe în valoare de peste 250 milioane de euro, faţă de 68 milioane de euro – exporturi. În ceea ce priveşte legumele, valoarea importurilor a fost în valoare de 166 milioane de euro, comparativ cu 75 milioane de euro, cât a fost valoarea exporturilor. Din datele Ministerului Agriculturii, anul trecut fructele au fost produsele cu cea mai mare creştere valorică a importurilor faţă de perioada similară a anului trecut.
  Florin Constantinescu a afirmat: “Potrivit datelor comunicate de Minister, evaziunea fiscală cu fructe şi legume se ridică anual la 300 de milioane de euro. Am convingerea că România produce destul de mult pe această zonă. Este necesară o strategie privind încurajarea cultivării legumelor şi fructelor, astfel încât să se asigure o colectare mai mare a produselor. Este de la sine înţeles că producătorii trebuie încurajaţi printr-o organizare mai bună prin facilitati si strategii la nivel de minister”.
  Statistic, România a avut un deficit de fructe şi în 2012, când valoarea importurilor a fost cu 48,1 milioane de euro mai mare comparativ cu 2011 (poziţia a doua în clasamentul produselor cu cea mai mare creştere valorică a importurilor, după reziduri alimentare).
  Senatorul Florin Constantinescu solicită Ministrului de resort informaţii privind existenta unei strategii în sectorul legume-fructe. De asemenea, senatorul Constantinesu solicită date privind alocările bugetare din Bugetul de stat precum şi din cel al UE pe acelaşi sector. Concret, datele solicitate fac referire la: suma prevăzută din Bugetul 2008 – 2014 şi care au fost cheltuielile până acum, defalcat, pentru sectorul fructe, respectiv pentru sectorul legume; sumele ce au fost alocate din Bugetul Uniunii Europene 2014 – 2020, prin programele europene, defalcat, pentru legume, respectiv pentru fructe; suma pe care România a absorbit-o până acum pe segmentul legume-fructe.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Pregatiri pentru mutarea activitatii Scolii „Iordache Cantacuzino

  Pregatiri intense pentru relocarea activitatii educationale a Scolii Iordache Cantacuzino din Pascani. Cladirea urmeaza sa intre in renovare, din primavara acestui an iar pana...

  Amendamentele Olariu, pentru lista de investitii din acest an

  Administratia locala din Pascani se pregateste pentru dezbaterea si aprobarea bugetului dar si a listei de investitii pentru anul in curs. Documentele vor fi...

  Pascaniul si „Tara de Sus”, solicitari pentru Guvern

  In urmatorii sase ani de zile Uniunea Europeana va finanta, cu prioritate, proiectele regionale. Pentru a accesa fondurile comunitare, localitatile au inceput sa se...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI