16.9 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
16.9 C
Paşcani
marți, august 3, 2021
Array

Importul de legume si fructe in atentia unui parlamentar pascanean

Importul de legume si fructe a ajuns in atentia unui parlamentar pascanean. Florin Constantinescu, vicepresedintele Senatului Romaniei a adresat o intrebarea ministrului Agriculturii prin care a cerut informatii strategia pentru incurajarea producatorilor din acest sector.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele zece luni ale anului trecut, România a importat fructe în valoare de peste 250 milioane de euro, faţă de 68 milioane de euro – exporturi. În ceea ce priveşte legumele, valoarea importurilor a fost în valoare de 166 milioane de euro, comparativ cu 75 milioane de euro, cât a fost valoarea exporturilor. Din datele Ministerului Agriculturii, anul trecut fructele au fost produsele cu cea mai mare creştere valorică a importurilor faţă de perioada similară a anului trecut.
Florin Constantinescu a afirmat: “Potrivit datelor comunicate de Minister, evaziunea fiscală cu fructe şi legume se ridică anual la 300 de milioane de euro. Am convingerea că România produce destul de mult pe această zonă. Este necesară o strategie privind încurajarea cultivării legumelor şi fructelor, astfel încât să se asigure o colectare mai mare a produselor. Este de la sine înţeles că producătorii trebuie încurajaţi printr-o organizare mai bună prin facilitati si strategii la nivel de minister”.
Statistic, România a avut un deficit de fructe şi în 2012, când valoarea importurilor a fost cu 48,1 milioane de euro mai mare comparativ cu 2011 (poziţia a doua în clasamentul produselor cu cea mai mare creştere valorică a importurilor, după reziduri alimentare).
Senatorul Florin Constantinescu solicită Ministrului de resort informaţii privind existenta unei strategii în sectorul legume-fructe. De asemenea, senatorul Constantinesu solicită date privind alocările bugetare din Bugetul de stat precum şi din cel al UE pe acelaşi sector. Concret, datele solicitate fac referire la: suma prevăzută din Bugetul 2008 – 2014 şi care au fost cheltuielile până acum, defalcat, pentru sectorul fructe, respectiv pentru sectorul legume; sumele ce au fost alocate din Bugetul Uniunii Europene 2014 – 2020, prin programele europene, defalcat, pentru legume, respectiv pentru fructe; suma pe care România a absorbit-o până acum pe segmentul legume-fructe.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
ploaie ușoară
16.9 ° C
17.3 °
16.2 °
92 %
2.9kmh
0 %
mar
26 °
mie
28 °
joi
34 °
vin
27 °
sâm
23 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI