More

  Împărţirea banilor la CJ Iaşi pentru asfaltări

  Array

  Cele trei axe majore care străbat judeţul au fost date uitării şi au intrat în ecuaţie 8 „subaxe“. Apoi a urmat „coafarea“ criteriilor pentru a stabili ordinea în care vor începe asfaltările.

  Masterplanul drumurilor judeţene va fi redesenat în prag de an electoral. La doi ani de la adoptarea listei de priorităţi în investiţiile pe drumurile judeţene, acestea au fost practic redefinite. Toate fondurile disponibile în cadrul Consiliului Judeţean vor fi dirijate pentru finanţarea a opt tronsoane de drumuri, incluse anul trecut în masterplan ca subaxe, prioritară fiind reabilitarea a patru dintre ele.

  Cele trei axe majore stabilite iniţial, Iaşi – Gropniţa – Suceava, Iaşi – Ţibăneşti – limită judeţ Neamţ şi centura metropolitană din nordul Iaşului vor fi realizate în măsura în care vor putea fi identificate fonduri europene pentru acoperirea costurilor investiţiilor.

  Va fi schimbată şi filosofia după care au fost stabilite priorităţile. În 2013, criteriul luat în calcul a fost eficienţa economică, respectiv numărul de locuitori care ar fi beneficiat de drumuri modernizate cu aceiaşi bani disponibili. Acum, va fi aplicat un set de criterii, luându-se în calcul traficul, materialul din care este făcut drumul şi populaţia din comunele tranzitate. Noua listă de priorităţi va fi supusă aprobării plenului CJ, ea urmând să stea la baza cheltuirii a aproximativ 60 de milioane de euro.

  Clasamentul, aranjat şi rearanjat

  La ultima şedinţă a CJ a fost decisă constituirea unei comisii care să stabilească destinaţia a 12,8 milioane lei alocate de Guvern pentru drumurile judeţene şi comunale ieşene.

  „Banii nu vor fi împrăştiaţi. Vom merge pe folosirea tuturor banilor pentru a începe lucrările la una din cele 8 subaxe rutiere stabilite de CJ, ca să ne putem apuca de o lucrare cât de cât importantă“, spunea la acea dată şeful Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP), Daniel Minciună.

  Cele 8 subaxe au fost ordonate întâi după numărul de vehicule care circulă pe drumul respectiv zilnic, fiecăreia acordându-i-se un punctaj corespunzător locului ocupat în clasament. O nouă ordonare a fost făcută în funcţie de starea drumurilor, de la cea mai rea la cea mai bună, iar o a treia, în funcţie de totalul locuitorilor din comunele tranzitate. Punctajele au fost însumate, iar subaxele, rearanjate, de la punctajul cel mai mic la cel mai mare. Pe primele locuri s-au clasat astfel drumurile cele mai tranzitate, mai proaste şi deservind mai mulţi locuitori.

  „Am încercat să abordăm criterii tehnice, să fie cât mai puţin loc de interpretări subiective. Şi cei care vor veni după noi vor avea o strategie clară în privinţa drumurilor judeţene, ca banii să nu ajungă la cine strigă mai tare. Până acum, investiţiile au fost făcute insular. Aici un kilometru, dincolo 5 km, unde crăpa drumul. În acest mod, nu terminam cei 1.000 km de drumuri judeţene nici în 100 de ani“, a declarat liderul consilierilor judeţeni ai PSD, Cristian Stanciu.

  tabel(11)

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Un consilier a demisionat din comisii, in semn de protest

  Lectie usturatoare din partea unui consilier local. Sorin Olariu de la PMP a demisioanat din trei comisii tehnice, unde legislativul local are reprezentanti, pentru...

  Dar din dar, pentru sănătate. Părinții Nicoletei au donat pentru Mateo, un copilaș operat pe creier

  Gest impresionant din partea familiei Nicoletei, adolescenta din Pascani diagnosticata cu o boala grava. Parintii fetei au donat 1.000 de euro din donatiile primite...

  Pașcaniul se împrumută pentru investiții, cu acordul tuturor consilierilor

  Municipiul Pascani se imprumuta cu 4 milioane de lei pentru confinantarea unor investitii din fonduri europene mostenite de la fosta administratie. Pe ordinea de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI