5.3 C
Paşcani
joi, aprilie 18, 2024

IMM-urile din județul Iași în cădere liberă: ce li s-a promis și ce au primit de fapt!

 

Este bineștiut faptul că IMM-urile joacă un rol definitoriu pentru economia oricărui stat. De la rolul lor de creator și formator al forței de muncă, la contribuția pozitivă pe piața concurențială și PIB, până la rolul lor de principal dezvoltator local și regional, IMM-urile reprezintă nucleul economic al fiecărui stat, asigurându-i independența și durabilitatea socio-economică și financiară. Știm cu toții că, în special în ultimul an, antreprenorii români au așteptat în zadar acele măsuri de sprijin care, pentru mulți dintre ei, sunt absolut vitale supraviețuirii. Din păcate, se dovedește că cea mai mare problemă și obstacol în același timp pentru IMM-urile noastre sunt tocmai aceia responsabili să le ofere suportul de care au nevoie, mai ales într-o perioadă critică cum este cea pe care o traversăm de un an încoace. Și anume, actualii guvernanți. Timp de un an, am așteptat cu toții un minimum set de măsuri reale, concrete de suport.

“Schema de ajutor de stat pentru IMM-urile afectate de pandemie- dimensiunea dezastrului!”
Într-o perioadă în care toate statele Europei s-au mobilizat exemplar pentru a crea fondul necesar de susținere, într-o perioadă în care au existat și continuă să existe pentru fiecare stat membru finanțări europene fără precedent, Guvernul PNL-USR s-a rezumat la vorbe și la mimarea sprijinului. A creat un singur act normativ privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, care a dat, de fapt, dimensiunea dezastrului acestui Guvern, reconfirmându-i incapacitatea. Toate acese măsuri au fost prevăzute prin OUG 130/2020 care, inițial, acorda, spre exemplu, finanțări pentru arme și muniții și închirieri de casete video, omițând categorii esențiale de întreprinderi. Din fericire, grație legii adoptate în Parlament, am modificat aceste anomalii, însă mulți antreprenori români au avut de suferit, având în vedere că efectele OUG s-au făcut simțite înainte de modificările aduse de legea sa de aprobare. După cum știe toată lumea, măsura 1 și măsura 2 de acordare a schemei de ajutor de stat trenează, în timp ce măsura 3, cea mai consistentă de altfel, a reprezentat un fiasco, fiind în prezent blocată și neștiindu-se nici acum dacă și cum va fi ea pusă în aplicare. Un subiect pe care acum, guvernanții evită să îl mai abordeze, dar care a oferit și continuă să ne ofere cea mai concludentă mostră a importanței IMM-urile pentru acest Guvern în care antreprenorii români nu au un partener de dialog. De consultări reale, nici nu mai vorbesc….
Personal, am făcut numeroase demersuri atât la Ministerul Economiei, cât și la cel al Investițiilor și Proiectelor Europene cu privire la măsurile de sprijin pentru IMM-uri. Și, din păcate, o spun din nou, nu am putut observa decât că, pentru aceștia, singura măsură este aceea a formalismului și a vorbelor goale.

“57 de măsuri de sprijin propuse de PNL și USR pentru IMM-uri: 3,5% grad de îndeplinire a obiectivelor propuse!”
În plus…
Există propuse și asumate prin Planul de guvernare PNL și USR nici mai mult nici mai puțin decât 57 de măsuri destinate mediului economic, dar iată care este, de fapt, și stadiul lor real recunoscut și avizat de reprezentanții IMM-urilor din România:
55 dintre măsurile analizate au stadiu de implementare 0%.
Dintre ele, vorbim de granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi, granturi pentru sporirea competitivității IMM-urilor, acordarea de ajutoare de minimis în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, realizarea de programe de sprijinire a Start-Up-urilor, definitivarea legislației pentru sprijinirea activităților închise din centrele comerciale, crearea unei interfețe unice pentru antreprenori în care să prezentăm toate oportunitățile de finanțare existente, diversificarea instrumentelor financiare prin folosirea fondurilor europene pentru garanții sau co-investiții  pentru sprijinirea creării/ dezvoltării inițiativelor/ fondurilor private care să dezvolte ecosistemul de finanțare, incluzând fonduri de equity / capital de risc, crowdfunding, business angels, sprijin pentru listarea inițială pe bursă a IMM etc, elaborarea unei strategii de comerţ exterior, dezvoltarea Organizațiilor de Management ale Destinațiilor și asigurarea cadrului legal prin care acestea pot să constituie bugete proprii din taxe specifice destinațiilor și din programe naționale de finanțare, prelungirea programului de acordare a tichetelor de vacanță pentru angajații din sectorul public și cel privat, o nouă lege a Turismului. Toate acestea au 0 stadiu de implementare. 0!! Atât au primit IMM-urile românești și cam atât se pare că și valorează ele în ochii Guvernului.
De asemenea, cunoaștem cu toții problemele sectorului HoReCa. Ei bine, măsura acordării unui ajutor de stat operatorilor din turism și Horeca în 2021 pentru compensarea pierderilor înregistrate în 2020 a fost realizată în proporție de 5%. Da. 5%!
În plus, acordarea voucherelor de vacanță pentru personalul din sectorul public care ar fi reușit să susțină turismul nostru în această perioadă atât de grea, a fost eliminată de către Guvern prin OUG nr.8/2021.
Așadar, cred că sunt îndreptățit să afirm că exact cei care sunt responsabili să sprijine IMM-urile, de fapt, mediul economic autohton, sunt, de fapt, cel mai mare obstacol și cea mai mare povară pentru orice antreprenor din această țară. Nu o spun, o spun cifrele și dovezile factuale, care, spre deosebire de actuala coaliție de guvernare nu mint.

Deputat de Iași,
Vasile Toma

Alte articole