20.5 C
Paşcani
marți, august 16, 2022
Array

Îmbulzeală pentru agheasmă la slujba de Bobotează

Gerul de afară nu i-a ţinut în casă pe credincioşii care au sărbătorit astăzi Boboteaza. Cu mic, cu mare şi-au îndreptat paşii spre bisericile din cartier unde au asistat la slujba închinată botezului Domnului după care s-au îmbulzit la butoaiele cu apă sfinţită.

Milioane de creştini ortodocşi au sărbătorit astăzi Boboteaza. Încă de la primele ore ale dimineţii lăcaşurile de cult s-au dovedit neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să participe la slujba închinată botezului Domnului. După liturghie preoţii au ţinut o cuvântare despre importanţa sărbătorii şi arătarea Sfintei Treimii la apa Iordanului în chip de porumbel odată cu botezul Mântuitorului.

s3070124

După liturghie, preoţii au sfinţit mii de litri de apă pentru a fi împărţită oamenilor. În credinţa populară – aghiasma mare – cea mai importantă apă sfinţită de peste an este recunoscută pentru ajutorul în boli, curăţarea casei şi fertilitatea grădinei.

După doar câteva minute butoaiele cu apă au fost golite de enoriaşii veniţi la slujba. Aceştia spun că vor folosi apa pentru a stropi casa, animalele, dar mai ales ca un ajutor divin în boli, pentru linişte în casă şi alungarea răului.

Şi la Hîrlău sute de locuitori au mers încă de dimineaţă la Biserica Sfântul Gheorghe. Timp de trei ore credincioşii au asistat la slujba de Bobotează după care au plecat spre casă, nu înainte de a lua o sticlă cu aghiasmă mare.

Boboteaza, serbată în ziua de 6 ianuarie, încheie ciclul sărbătorilor de iarnă care pe lângă înţelesurile creştine cum ar fi momentul naşterii spirituale a Mântuitorului au şi trăsături de mare sărbătoare populară.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow