9.4 C
Paşcani
luni, octombrie 3, 2022
Array

Îmbulzeală la aghiasmă, de Bobotează

- Advertisement -

Mii de credinciosi au participat astazi, 6 decembrie la slujba de Boboteaza ce a avut loc la toate bisericile din judet. Bisercile si curtile lacasurilor de cult au fost arhipline de oameni care s-au asezat dis de dimineata la rand pentru a fi siguri ca sunt primii care vor lua apa sfintita. Daca in anii trecuti, crucile au fost de gheata, in acest an temperaturile neasteptat de mari au facut ca cruce sa fie inlocuita cu una din cetina de brad, impodobita cu flori si busuioc.

boboteaza 2

Aghiasma, adică apa sfinţită de Bobotează prin harul preoţilor, în cadrul unui ceremonial religios, primeşte virtuţi terapeutice miraculoase şi nu se strică de-a lungul anului. Aghiasma este apa „vie”, este leacul care revigorează trupul şi sufletul, alungă bolile şi spiritele malefice din viaţa noastră.

boboteaza 3

Imediat dupa ce apa a fost sfintita, credinciosii au dat buza catre butoiele imense cu aghiasma.

De exemplu, in comuna Miroslovesti, satul Soci se pastreaza o traditie de mai bine de 20 de ani. Mai multi tineri imbracati in haine traditionale si incalecati pe cai, inconjoara biserica din sat de trei ori si trag salve de arma pentru a alunga spiretele rele, inainte de sfintirea apei.

Si la Harlau, credinciosii s-au adunat in numar mare pentru a participa la slujba de sfintire a apei si a lua aghiasma pentru a o folosi in gospodarie.

De Bobotează, potrivit tradiţiei, se consumă alimente specifice: grâu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mânca şi piftie. ziarulorizont.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow