15.8 C
Paşcani
vineri, aprilie 19, 2024

Imaginile „alarmante” de pe Pământ, văzute de pe Stația Spațială Internațională

Astronautul francez Thomas Pesquet a petrecut șase luni la bordul Stației Spațiale Internaționale anul trecut, iar ceea ce a văzut pe Pământ, din spațiu, a fost pe cât de alarmant, pe atât de uluitor, relatează CNN.

Contul său de Instagram este plin de imagini frumoase ale „mingii albastre pe care o numim acasă”. Dar frumusețea este pătată. Pesquet spune că și din spațiu sunt vizibile efectele schimbărilor climatice.

El adaugă că de la vizita sa anterioară în spațiu, în 2016, consecințele activității umane au devenit și mai evidente: ghețarii s-au retras vizibil, iar fenomenele meteorologice extreme s-au înmulțit.

Preocuparea pentru mediu l-a motivat să devină ambasador al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO). În calitate de astronaut la bordul ISS, el a sprijinit cercetările FAO în domeniul inovației agricole și metodelor de producție a alimentelor. Resursele limitate din spațiu oferă o oportunitate de a modela comportamentul uman pe o planetă cu resurse în scădere, iar Pesquet dorește să evidențieze paralelele dintre viața pe o navă spațială și viața pe Pământ.

Când privești Pământul de la stația spațială, este absolut magic. Nu ești atât de departe, așa că ai încă o vedere relativ apropiată. Dar poți vedea curbura și vezi atmosfera. Strălucește într-o lumină albastră. Este absolut uluitor. Este cel mai frumos peisaj pe care ți-l poți imagina”, spune astronautul.

Putem vedea multe dintre consecințele activităților umane din spațiu. Unele dintre ele provin de la schimbările climatice, iar altele sunt doar o poluare veche, de exemplu poluarea râurilor, poluarea aerului. Cel mai vizibil efect vizual este la ghețarii care se retrag an de an și misiune după misiune”, spune Pesquet.

„Dar vedem și fenomene meteorologice extreme, care devin din ce în ce mai puternice an de an. Prima mea misiune a fost 2016-2017, iar a doua mea misiune a fost cinci ani mai târziu, în 2021. Am putut vedea o creștere netă a frecvenței și a puterii fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi uraganele sau incendiile de vegetație”, adaugă el.

Pesquet spune că omenirea este capabilă să găsească soluții pentru a încetini ritmul schimbărilor climatice.

Dacă pornim pe calea cea bună, putem face orice. Am construit această facilitate incredibilă în spațiu din motive întemeiate. O folosim în fiecare zi, în cooperare pașnică între țări care nu au fost întotdeauna prietene. Deci, dacă putem transfera acest model în modul în care ne ocupăm de mediul înconjurător, cred că vom reuși. Suntem suficient de creativi, avem tehnologie și avem voință. Deci sunt optimist pentru viitor. Dacă putem face să zboare o stație spațială, atunci putem salva planeta”, spune Pesquet.

sursa digi 24

Alte articole