24.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022

Imagini video de colecție, surprinse în Iași și Pașcani, cu zeci de ani în urmă. Multe zone sunt greu de recunoscut din cauza schimbărilor

Imagini de colecție, surprinse în Iași și Pașcani, în perioada comunistă, au ajuns în mediul online. Centrul Iașului și o parte din municipiul Pașcani au fost filmate în urmă cu peste 35 de ani.

În mediul online au apărut mai multe imagini video cu municipiul Iași și Pașcani din perioada comunistă. Filmulețele au fost realizate, se pare, pentru a le prezenta ieșenilor – și nu numai! – proiectele imobiliare. Orașul Iași a ajuns să fie schimbat aproape din temelii după anii ’60, perioadă în care regimul comunist a început o sistematizare masivă a cartierelor. Clădiri de peste 4 etaje au început să apară în zonele în care, altădată, erau spații imense, bulevarde largi sau clădiri cu o istorie aparte. Au fost, însă, și unii care au ales să încerce salvarea clădirilor-monument, în special a bisericilor din zona centrală a municipiului Iași.

Aceste detalii apar chiar într-o lucrare de arhitectură din anii ’60 și în care sunt evidențiate și cartierele orașului. În lucrarea ”Centrele istorice ale orașelor”, scrisă de arhitectul Gheorghe Curinschi și apărută în 1967, se evidențiază unele aspecte ce au dus la sistematizarea marilor orașe ale țării în acei ani. Printre acestea apar și detalii despre orașul Iași, mai precis legate de zona centrală.

citește mai mult pe bzi

foto azi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow