21.9 C
Paşcani
sâmbătă, august 20, 2022

Ieşenii vor putea să se testeze de COVID-19 în unele farmacii

- Advertisement -

Ieşenii care vor vrea să se testeze pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus în farmacii vor putea să facă asta în perioada următoare, după ce Ordonanţa de urgenţă nr. 20/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial. Ordonanţa respectivă modifică un paragraf din Legea farmaciei, permiţându-se farmaciştilor „măsurarea unor parametri biologici, efectuarea de teste în scop de diagnostic şi administrarea de vaccinuri, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii“. Astfel, se lasă o portiţă deschisă ca pe viitor în farmacii să se facă inclusiv vaccinuri anti-COVID-19.

În perioada următoare, farmaciştii care vor să se implice vor fi instruiţi cu ajutorul direcţiilor de sănătate publică, iar într-un ordin ce urmează să fie semnat de ministrul Sănătăţii se specifică felul în care vor fi organizate lucrurile. Astfel, farmaciile trebuie să aibă o zonă menită pentru testarea rapidă cu teste rapide de tip antigen, „pe o suprafaţă delimitată destinată procesului de testare“.

Zona trebuie să fie într-un peri­metru ce poate fi aerisit prin deschiderea unei ferestre sau care are un sistem de ventilaţie, are un mobilier adecvat şi are măcar 4 metri pătraţi utili, fiind delimitată aparte. Există însă şi posibilitatea amplasării unor corturi sau cabine izolate de testare în cazul în care nu există în sediul farmaciei un astfel de spaţiu.

Personalul farmaciei, instruit, va purta echipamente de protecţie, iar rezultatele vor fi raportate către DSP-uri şi cuprinse în buletinul zilnic de informare.

„În contextul creşterii accesibilităţii populaţiei la testare rapidă în farmacii pentru detectarea infecţiilor cu COVID-19, ca parte a efortului de a creşte testarea în rândul populaţiei, membrii Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmace­utici din România sunt pregătiţi să asigure efectuarea testelor antigen rapide în farmacii de către personalul instruit şi calificat. Este un pas important către testarea în masă a populaţiei“, au precizat repre­zentanţii Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România.

O astfel de măsură este luată deja în ţări europene precum Franţa, Italia, Germania şi Spania. Cei care vor să se testeze achiziţio­nează testele direct din farmacii, dar nu este clar dacă vor mai putea fi achiziţionate teste şi de către cei care vor să-şi facă singuri testele acasă.

Sursa Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow