1 C
Paşcani
miercuri, noiembrie 29, 2023

Ieşenii trebuie să se aştepte la o nouă vară secetoasă

Specialiștii spun că, dacă ritmul precipitațiilor va rămâne același, este foarte posibil să avem din nou probleme în vară, în unele zone ale județului, atât în ceea ce privește alimentarea cu apă, cât și în cazul culturilor agricole

  Prefectura Iaşi a continuat ieri analiza măsurilor care trebuie luate în cazul în care anul acesta va fi la fel de secetos ca anul 2022. Din păcate, specialiștii spun că, dacă ritmul precipitațiilor va rămâne același, este foarte posibil să avem din nou probleme în vară în unele zone ale județului, atât în ceea ce privește alimentarea cu apă, cât și în cazul culturilor. De aceea, este extrem de important ca investițiile ApaVital desfășurate în județ să se finalizeze cât mai repede, mai ales în zone în care pot apărea probleme din cauza lipsei de precipitații. „În acest sens, am discutat cu reprezentanții ApaVital despre stadiul în care se află lucrările derulate cu fonduri europene pentru fiecare zonă a județului în parte, cu un accent pus pe zonele care vara trecută au suferit în ceea ce privește alimentarea cu apă. Compania de apă implementează în această perioadă un program investițional uriaș, de peste 500 milioane euro, demarat cu mulți ani în urmă și care beneficiază de fonduri nerambursabile. O veste bună ar fi că în această primăvară este programată finalizarea unei investiții importante în zona Vlădeni. Totodată, se caută în continuare soluții pentru a aduce apă potabilă din mai multe surse, astfel încât în cazul în care apar probleme într-o anumită zonă, să existe posibilitatea de a compensa cu apă dintr-o altă sursă. Pe de altă parte, este nevoie să extindem suprafața irigabilă pentru ca fermierii să poată apela la irigații în caz de secetă”, spune prefectul Bogdan Cojocaru.

La întâlnirea de ieri au participat reprezentanți de la ApaVital, ANIF, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, Apele Române, Direcția Agricolă, Direcția de Sănătate Publică Iaşi.

Sursa Evenimentul 

Alte articole