0.9 C
Paşcani
marți, martie 28, 2023
Array

Ieşean de 44 ani, MORT din cauza gripei. Judeţul e plin de focare periculoase

Bărbatul avea 44 de ani. Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile arată că în judeţul Iaşi ar fi „focare locale“.

Primul pacient din ţară care a căzut victimă gripei din sezonul rece este un bărbat din judeţul Iaşi. Bolnavul în vârstă de 44 de ani care a decedat prezenta şi alte afecţiuni şi nu fusese vaccinat antigripal. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Naţional de Suprave­ghere şi Control a Bolilor Trans­misibile (CNSBT), cazul confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09 este singurul deces din ţară până în prezent. Centrul însă menţionează că, la nivel naţional, în sezonul re­ce, au fost confirmate 60 de cazuri de gripă, dintre care aproape jumătate sunt din Iaşi.
„Activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale în judeţul Iaşi, şi cu cazuri sporadice în unele judeţe, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul aşteptat. În săptămâna 19-25 ianuarie s-a înregistrat de­butul sezonului gripal, confirmân­du-se cu laboratorul, pentru acelaşi subtip, un procent mai mare de 10% din probele testate pe săptămână“, arată CNSBT.
Astfel, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 26 de cazuri de gripă, dintre care şase cazuri cu virus gripal A, subtip H1pdm09, 18 cazuri cu virus gripal A, subtip H3 şi două cazuri cu virus gripal B. Pe următoarele două poziţii în funcţie de numărul total de cazuri se află Bucureştiul, cu 15 cazuri, şi judeţul Suceava, cu şase cazuri de gripă confirmate. În Dolj şi Sibiu au fost depistaţi cu gripă câte trei pacienţi, în timp ce în alte şapte judeţe din ţară a fost confirmat câte un caz. În săptămâna 19-25 ianuarie, CNSBT a înregistrat 30 de cazuri confirmate cu virus gripal din cele 60 depistate de la începutul sezonului rece.
Pacienţii al căror diagnostic a fost confirmat în laboratoare nu erau vaccinaţi, menţio­nează instituţia. Aceasta mai subliniază că în intervalul precizat numărul infecţiilor respiratorii acute a fost de aproximativ 104.000 de cazuri, cu 21% mai mult faţă de săptămâna anterioară, şi tot cu 21% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din cele 60 de cazuri de gripă de la nivel naţional, 42 sunt cu virus gripal de tip A şi 18 cu virus gripal de tip B.
Ieri-seară, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat că încă nu ştiu de astfel de cazuri şi că vor reveni azi cu detalii. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobăţ, a explicat însă că este posibil ca cifrele comunicate oficial de CNSBT să aibă la bază rezultatele exsudatelor pacienţilor internaţi în unitate cu infecţii respiratorii puternice. „Noi, în spital, săptămâna trecută, am avut mai mulţi pacienţi cu infecţii respiratorii agresive şi cu boli asociate. Au fost şi câteva decese, dar nu pot spune încă dacă este vorba despre gripă. Exsudatele pacienţilor au fost trimise la Institutul Cantacu­zino din Capitală, şi probabil acolo au fost confirmate cazurile de gripă“, a precizat specialistul.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow