-0.4 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Ideea unui pășcănean pe o bancnotă suvenir de zero euro, ce va fi lansată în România în martie

Un pășcănean în vârstă de 35 de ani a contribuit la realizarea bancnotei suvenir de zero euro, pe care apare clădirea simbol a Iașului – Palatul Culturii. Marian Lișman, lucrează la o instituție internațională, iar printr-un concurs de împrejurări spune că a ajuns să fie romanul care a ales ce simboluri vor apărea pe bancnotele euro cu valoare monetară zero, dar simbolic, foarte prețioase, ce reprezintă România. El a fost cel care a venit cu propunerea să fie clădirea Palatului Culturii din Iași.

Bancnota va apărea la sfârșitul lunii martie, într-un tiraj de 10.000 de exemplare și va putea fi cumpărată de la Palatul Culturii din Iași. Cei interesați sunt în special, colecționarii, turiștii dar și anumite companii care văd în aceste bancnote un material de protocol potrivit și inedit în contextul în care nu multe orașe au posibilitatea de a fi promovate în acest fel, spune pășcăneanul.

Anul trecut, au apărut în România alte trei bancnote euro zero pe care au fost tipărite obiective turistice importante și anume, cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, masivul Bucegi și Castelul Karolyi din Carei.

De precizat este faptul că Euro Zero este o bancnotă autorizată de Banca Centrală Europeană. Prima de acest fel a fost prezentată pentru prima dată în anul 2015, în Franța. Mai multe țări, printre care și Republica Cehă, au propriile bancnote Euro Zero.

În România vor apărea 12 astfel de bancnote până în anul 2024, iar scopul este de a promova instituții, obiective turistice sau alte branduri de interes din Europa.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow