17.3 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023
Array

Iata ce sanctiune va primi un iesean care refuza sa-si sacrifice vaca

Un iesean din Targu Frumos risca sanctiuni grave pentru ca refuza sa-si duca animalul la abator. Unul dintre animalele aflate in proprietatea lui Ilie V. Ionel a fost diagnosticat pozitiv cu leucoza enzootica bovinala (LEB). Intrucat acesta trebuie sa fie eliminat intr-o unitate autorizata, medicii din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi au dispus sacrificarea imediata a acestuia. Ieseanul s-a opus vehement acestei decizii. Ilie Ionel risca acum o sanctiune contraventionala pentru refuzul sau, va ramane fara animal si fara despagubirea ce se acorda in aceste cazuri.

„Zilele trecute, am efectuat un control la Targu Frumos, impreuna cu medicul zonal si medicul de circumscriptie pentru a verifica situatia taurinelor pozitive LEB, neeliminate in abator inca de anul trecut. Un singur proprietar a refuzat eliminarea animalului, avand un comportament necorespunzator fata de organele de control. Ca prima masura, proprietarul va fi sanctionat contraventional. Eliminarea animalului se va face cu ajutorul organelor de politie, iar despagubirea nu se mai acorda in acest caz”, a declarat Mircea Susnea, sef birou inspectie in cadrul DSVSA Iasi.

In cursul anului trecut, sute de bovine au fost sacrificate dupa ce au fost depistate cu LEB. Despagubirea acordata proprietarilor de animale porneste de la 2.000 lei.

Alte articole