5.9 C
Paşcani
joi, aprilie 18, 2024

Iată cât se mai munceşte la Iaşi, în cifre! Statisticile din ultimul deceniu

Statisticile legate de piaţa muncii de la nivelul judeţului Iaşi arată că mai bine de jumătate dintre angajaţii de la nivelul judeţului lucrează în domeniul serviciilor, iar în industriile producătoare de bunuri şi în agricultură, cumulat, abia se ajunge la 40% dintre angajaţi. Un alt aspect interesant: aproape 10% din populaţia activă lucrează în domeniul construcţiilor.

 


Totuşi, evoluţia domeniului de servicii arată de fapt o evoluţie a societăţii. Comparativ, aproape 80% din populaţia SUA lucrează în domeniul serviciilor, iar industria ocupă 20%, în agricultură lucrând doar 1% din populaţie, în condiţiile în care la Iaşi 22,7% din angajaţi sunt în agricultură. La Iaşi, anul de vârf al industriei pare a fi 2016, cu 18% dintre angajaţi. Cum au evoluat însă lucrurile la Iaşi în ultimii aproape zece ani pe toate domeniile? Tendinţele sunt de-a dreptul surprinzătoare.

Statisticile din ultimii ani, conform Anuarului Statistic al Judeţului Iaşi realizat de Institutul Naţional de Statistică – Direcţia Judeţeană de Statistică Iaşi, ne arată că, deşi ne îndreptăm spre ceea ce economiştii numesc „economie dezvoltată”, comparativ cu SUA, de exemplu, sau cu marea majoritate a statelor occidentale, mai avem încă un drum lung de parcurs.

Astfel, în anul 2012 lucrau 42,8% dintre salariaţii din judeţ în domeniul serviciilor, acest procent crescând în fiecare an, la finalul anului 2019 lucrând în domeniul „servicii” 51,1% dintre angajaţi.

Următorul sector în ceea ce priveşte numărul de persoane angrenate este cel agricol, care include şi silvicultura, pescuitul şi piscicultura. Acest domeniu a scăzut însă vertiginos în ultimii ani, de la 33,4% în 2012 la 22,7% la finalul anului 2019.

„Vârful” industriei ieşene, ca număr de angajaţi: 2016

Industria de la nivelul judeţului a suferit însă o uşoară creştere comparativ cu 2012, însă trebuie luat în calcul faptul că, în 2016, numărul de angajaţi din acest domeniu, procentual vorbind, era mult mai mare.

Astfel, în 2012 era angajată în domeniul „industrie” 16% din populaţie, la finalul anului 2019 procentul fiind de 16,7%. Totuşi, procentul a fost simţitor mai mare în 2016, 2017 şi chiar 2018. Practic, în aceşti ani, procentele au fost de 18%, 17,9%, respectiv de 17,7%.

Domeniul construcţiilor, care înregistreză cel mai mic procent comparativ cu celelalte domenii, a crescut însă aproape în fiecare an. Astfel, de la 7,7% din populaţia angajată în 2012 s-a ajuns la 9,5%.

În ceea ce priveşte populaţia activă civilă, adică acea populaţie care a desfăşurat activităţi economice, aceasta a crescut la nivelul judeţului, de la 295.000 de persoane la peste 297.000 de persoane, deci, schimbările în ceea ce priveşte domeniile de activitate nu pot fi puse pe seama migraţiei din judeţ.

Totuşi, într-o mică măsură, procentele pot fi influenţate de scăderea simţitoare a ratei de şomaj.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole