27.1 C
Paşcani
luni, iulie 4, 2022
Array

Iasul a devenit un judet de asistati. Peste 60 la suta din banii cheltuiti la Iasi provin de la buget

Un raport cu numeroase concluzii infioratoare referitoare la economia judetului Iasi a fost inaintat Guvernului de Camera de Conturi a Romaniei • In fiecare an, economia scade cu 4 la suta, iar peste 60 la suta din banii care se cheltuie provin de la bugetul de stat

Iasul a devenit oficial un judet de asistati social. Pentru ca marile unitati de productie industriala au falimentat, judetul nu mai contribuie aproape cu nimic la constituirea Produsului Intern Brut, iar cea mai mare parte a populatiei subzista numai cu ajutorul alocarilor bugetare de care beneficiaza institutiile care au sediul in Iasi. In timp ce economia nationala da semne de revenire, estimandu-se o crestere de 3,5 la suta pentru anul 2012, economia judetului scade cu 4 la suta pe an incepand cu anul 2011, trendul descendent continuand pana in prezent. Toate aceste concluzii se gasesc intr-un raport al Curtii de Conturi trimis recent Guvernului Romaniei.

De exemplu, incasarile la bugetul de stat la nivelul judetului Iasi pentru anul 2012 au fost cu 58.187.000 lei mai mici decat in anul 2011. S-a observat de asemenea ca aceasta scadere s-a datora diminuarii activitatii economice, deoarece au scazut sumele colectate din cotele defalcate din impozitul pe venit. De asemenea, autoritatile publice sunt dependente de fondurile de la bugetul de stat, nefiind in stare sa-si finanteze cheltuielile din surse proprii. „Gradul de autofinantare per ansamblul bugetelor locale este de aproximativ 36,54 la suta, dintre care procentul cel mai ridicat se regaseste la nivelul municipiilor (52,03 la suta), urmat de cel al oraselor (34,92 la suta), în timp ce la nivelul comunelor, ca medie, gradul de autofinantare este de doar 24,08 la suta „, se arata in raportul Curtii de Conturi.

Desi nu au bani suficienti, institutiile verificate de Camera de Conturi isi permit sa cheltuie in mod ilegal banii. Astfel, in urma controalelor efectuate anul trecut, s-a constatat ca prin incalcarea legii s-a adus un prejudiciu de 13.315.000 lei bugetului statului.
Sursa BZI

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow