15.2 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023
Array

Hram de Sfantul Nicolae, in comuna Motca

Comuna Motca a imbracat astazi, 06 noiembrie 2012, straie de sarbatoare. De ziua Sfantului Ierarh Nicolae, in comuna se sarbatoreste hramul satului si cel al bisericii ortodoxe care poarta acelasi nume. Dis-de-dimineata, la biserica s-au adunat peste 200 de oameni care au participat la slujba iar mai apoi au adus bucate dintre cele mai alese pentru cei trecuti in cele vesnice.

Administratia locala impreuna cu reprezentatii parohiei au organizat un praznic pentru toti cei prezenti la Biserica. Si pentru ca suntem in Postul Craciunului, toate bucatele au fost de post, fiind gatite circa 200 portii de peste, peste 1000 sarmalute si 60 litrii de ciorba cu perisoare. “Este o traditie pentru noi sa facem acest praznic inchinat eroilor dar si celor care au purtat numele Sfantului Nicolae si sunt plecati la ceruri. Am inceput sa gatim inca de aseara, pentru ca mancarea sa fie cat mai gustoasa iar oamenii sa se poata bucura de aceste bucate” ne povesteste Mariuta Demetra, o gospodina care misuna de zori prin praznicarul bisericii.

La hramul bisericii a fost prezent si primarul comunei. Constantin Serioja Hobinca a vorbit despre semnificatia zilei si a povestit cate ceva despre cum este primita in propria gospodarie aceasta sarbatoare. “Inca din copilarie stiu ca mama gatea din zori bucate de post atat pentru noi cat si pentru musafiri. Asteptam oaspetii toata ziua, fiecare era binevenit si cinstit cu un paharel de vin sau tarie” ne spune cu mandrie primarul comunei.

Sirul activitatilor se intinde pana pe inserate, cand la Caminul Cultural sunt asteptati toti tinerii din imprejurimi pentru “Balul Hramului” devenit traditie. Voia buna si veselia nu va lipsi de la balul unde va canta o formatie muzicala, iar persoanele participante vor aduce de acasa fel de fel de bunatati, de la prajituri, bucate si pana la suc, vin sau tarie.

Mentionam ca Sfantul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii datorita multelor minuni savarsite atat in timpul vietii, cat si dupa moarte sa, fiind supranumit “Facatorul de Minuni”, pastrand si rolul de Mos pentru copiii. In randul romanilor, circa 800.000 de persoane poarta numele de Nicolae sau Nicoleta.

Alte articole