Sute de pascaneni au participat duminica, 14 octombrie, la hramul bisericii Sfanta Vineri, din zona Vale a municipiului Pascani. Sarbatoarea are loc in fiecare an de Sfanta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Curtea bisericii si incinta lacasului de cult s-au umplut de credinciosi, care au venit sa se roage la sfanta.

Biserica a fost impodobita cu flori, la fel ca in fiecare an, iar credinciosii s-au inchinat la racla in care sunt asezate vesminte ale Sfintei Parascheva. Un sobor de preoţi a oficiat Sfanta Liturghie.

Oamenii au adus coliva, fructe si alte alimente, pentru a le da spre pomenirea celor trecuti in nefiinta.

Hramul de la Pascani a fost doar o mica parte din marea sarbatoare de Sfanta Parascheva. La Iasi, zeci de mii de pelerini au venit din toate colturile lumii pentru a se inchina la racla cu moastele sfintei.

Menționăm că Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română ci şi de către alte biserici de rit oriental. De asemenea, este cunoscută că fiind sfânta patroana a Moldovei. Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Iaşi de 377 de ani.

 

Slider


loading...
Slider