24.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022
Array

Hram la biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului”, din Stolniceni-Prăjescu

Sarbatoare mare astazi intr-o comuna de langa Pascani. Sute de localnici au sarbatorit hramul satului de Sfanta Marie Mica. La biserica s-au adunat zeci de credinciosi care au adus pomene pentru cei trecuti in nefiinta iar in fiecare gospodarie s-a petrecut intreaga zi.

biserica lemn stolniceni prajescu

La biserica de lemn “Nasterea Maicii Domnului” din satul Stolniceni-Prajescu s-au adunat astazi zeci de credinciosi. Pentru ca este hramul sfantului lacas de cult, oamenii au adus pomene pentru mortii ingropati in cimitrul alaturat constructiei vechi de sute de ani. Trei preoti au tinut slujba si au mers pe la morminte.

Asa cum este traditia, oamenii au adus cosuri pline cu prajituri, cozonac, fructe si vin. Dupa ce au fost sfintite, acestea au fost impartite saracilor.
Si cum unii nu prea aveau rabdarea de a astepta pomana, o parte din credinciosi au ramas fara cozonac in cateva secunde.

Obiceiurile s-au schimbat odata cu trecerea timpului. Cu ani in urma, hramul satului se tinea la biserica si nu acasa. Oamenii veneau cu sarmale si alte bucate tradionale si intindeau o masa mare langa lacasul de cult.
Acum se pregatesc temeinic pentru aceasta sarbatoare in gospodarie unde femeile gatesc cele mai bune mancaruri.

Mentionam ca biserica de lemn este declarata monument istoric din 2004. Potrivit satenilor, constructia este veche de sute de ani. In zi de mare sarbatoare, slujbele se tin in vechiul lacas de cult, restaurat in perioada 1999-2002.

Si catapeteasma a ramas de sute de ani. Este unica deoarece pictura e facuta de un simplu satean cu har de la Dumnezeu si nu de pictori renumiti.
Mentionam ca si localnicii din suburbia Sodomeni si Boureni au sarbatorit astazi hramul satului.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow