1.3 C
Paşcani
marți, decembrie 6, 2022
Array

Hram în localitățile din împrejurimile Pașcaniului, de Sfânta Marie Mică

Duminica, 08 septembrie a.c., credinciosi ortodocsi sarbatoresc Nasterea Maicii Domnului, cunoscuta in popor ca Sfanta Marie Mica. In biserici se tin slujbe, iar pentru multe localităţi, care isi marcheaza si hramul, sarbatoarea este dubla.
Una dintre ele este si Stolniceni-Prajescu. Aici oamenii se pregatesc cum stiu ei mai bine pentru hram. Bucatele alese, vinurile de soi si dulciurile sunt doar cateva detalii care trebuie puse la punct pana duminica. Asta pentru ca, se va face masa mare la care sunt asteptati copiii plecati de acasa, nepotii si rudele.

Traditia s-a pastrat de ani buni, insa nu in intregime. Cu ceva timp in urma se faceau baluri in sat pentru a marca aceasta zi. Zeci de localnici mergeau la Caminul Cultural si dansau pana in zori de zi.

In imprejurimile Pascaniului, hram va fi si in satele Muncelu de Sus si Boureni. Mentionam ca Nasterea Maicii Domnului reprezinta in credinta populara si hotarul dintre vara si toamna. Asta pentru ca este momentul in care incep lucrarile agricole de toamna.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow