20.6 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 31, 2021
20.6 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 31, 2021

Hoții de lemne din pădurile din judetul Iași pot fi prinși cu ajutorul aplicației SUMAL. Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) este operațional

Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL) poate fi utilizat de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării. Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. Potrivit reprezentanților Direcției Silvice Iași, a scăzut numărul hoților prinși în pădurile din județ.

Aplicația SUMAL previne activitățile ilegale prin controlul provenienței lemnului și al asigurării trasabilității acestuia, obținerea de informații statistice la nivel național privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate. Un alt obiectiv al SUMAL este practica unitară în evidență gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția profesioniștilor a unei aplicații informatice gratuite. Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași, susține că aplicația va fi utilă celor care vor să reclame ilegalitățile din pădurile din Iași.

Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași: „Au fost mai puține tăieri ilegale de lemn anul acesta”

Potrivit directorului Direcției Silvice Iași, în anul 2020 a scăzut cantitatea de material lemnos furată din pădurile din Iași.

„Au fost mai puține tăieri ilegale de lemn anul acesta. Colegii noștri sunt în permanență la datorie, sunt dotați cu arme pentru a se proteja, pentru că ați văzut, sunt și situații conflictuale care degenerează, cum a fost și cazul colegului de la Pașcani care a decedat din cauză că a surprins un furt de lemne. Sperăm că vom reuși să ajungem la un număr cât mai mic de tăieri ilegale”, a spus Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Întreg parcursul lemnului poate fi urmărit cu ușurință de organele statului”
Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, spune că platforma este deja operațională.

Sursa BZI

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
20.6 ° C
22.1 °
19.5 °
82 %
1.2kmh
0 %
sâm
31 °
Dum
30 °
lun
35 °
mar
26 °
mie
18 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI