33 C
Paşcani
marți, iulie 5, 2022
Array

Harlau: Nu mai sunt locuri la centrul social pentru batranii cu handicap

centrul harlau

Centrul pentru persoanele al caror handicap le priveaza deplasarea din Harlau, functioneaza la capacitate maxima. Mai exact, din cele 50 de locuri disponibile, in momentul de fata mai exista un singur loc liber.

Acest centru se adreseaza tuturor persoanelor care nu se pot deplasa, indiferent de varsta si lucreaza in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala Iasi.

Pentru ca persoanele in etate sunt cele mai predispuse unor astfel de probleme, centrul este ocupat in cea mai mare parte de catre pensionari.

Institutia este la mare cautare datorita conditiilor foarte bune de cazare si tratament pe care le ofera. Centrul pentru persoane lipsite de autonomie Harlau, este format din 16 camere utilate cu 3 paturi, mobilier, televizor si frigider. Locatia  dispune si de o cantina proprie deservita de 5  bucatari  in  doua  schimburi, spalatorie cat  si  o  sala  de  kinetoterapie  si  masaj  specific  persoanelor  cu  handicap.

Un alt lucru atractiv este dat de faptul ca persoanele internate aici nu isi achita integral cheltuielile. Mai exact, costul in acest centru pentru o persoana pe luna este de 2100 ron, iar cum mare majoritate a celor internati in centru sunt pensionari, li se retine 80% din pensie. Restul sumelor necesare sunt asigurate de catre Consiliul Judetean Iasi.

Principalul criteriu pentru ca o persoana sa poata fi internata aici este atunci cand bolnavul nu mai poate fi asistat la domiciliu. In momentul respectiv se face o cerere catre Directia de Asistenta Sociala Iasi, care face o ancheta sociala si decide daca persoana cu handicap se incadreaza pentru a fi internata in Centru.

Acest centru a luat fiinta pe 15 octombrie 2007 si are o capacitate de 50 persoane. Personalul  centrului  este  constituit  din persoane  cu  studii  superioare  (sef  centru,  psiholog , asistent  social , medic) si  persoane  cu  studii  medii  (asistenti  medicali  ,  administrator, magazionier,  ingrijitor si  personal  administrativ),  4  paznici  si 2  splatorese, cat si  un  asistent  si o ingrijitoare.

Doamna Viorica, este una dintre persoanele internate in centru. Ea isi ocupa timpul petrecut aici prin poezie si pictura.

In incinta  centrului  se  mai  afla  si  Capela  SF  SPIRIDON  construita din sume provenite din donatii. Aici, persoanele internate in centru  merg  sa  se  roage.

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow