-2.6 C
Paşcani
luni, februarie 6, 2023

Hârlău: Bărbat, condamnat la închisoare pentru că şi-a abandonat familia

Un ieşean ar putea ajunge la închisoare pentru că a considerat că responsabilităţile de tată se încheie în momentul divorţului. Obligat să plătească pensie de întreţinere pentru cei 5 copii ai săi, bărbatul a dat la început ceva bani, după care s-a plictisit. A fost condamnat iniţial cu suspendare pentru abandon de familie, dar tot nu a putut fi convins să-şi îndeplinească obligaţiile cu regularitate.

 


Gheorghe Cojocaru fusese căsătorit cu M.H., din căsnicie rezultând cinci copii. În 2014, cei doi au divorţat. Copiii au rămas în grija mamei, iar Cojocaru a fost obligat la plata unei pensii de 75,6 lei lunar pentru fiecare din cei cinci copii.

În următorii doi ani, bărbatul a plătit 550 de euro şi 3.280 de lei, după care nu a mai plătit nimic. Conform legii, neplata timp de trei luni a pensiei alimentare constituie infracţiunea de abandon de familie, pentru care Cojocaru a şi fost trimis în judecată în 2017, fiind pasibil de închisoare pe o durată de la 6 luni la 3 ani.

După trimiterea în judecată, Cojocaru a plătit 2.450 de euro în contul pensiei de întreţinere. Acest lucru nu l-a scăpat de condamnare, întrucât infracţiunea era deja consumată.

Totuşi, judecătorii au hotărât să-i mai acorde o şansă, Cojocaru fiind condamnat la 11 luni de închisoare, dar cu amânarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Legea impune ca cel aflat sub supraveghere să se prezinte la Serviciul de Probaţiune atunci când este chemat, să anunţe schimbarea locuinţei şi plecările pentru mai mult de 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să permită controlul mijloacelor sale de existenţă.

Cojocaru a plecat însă în Cipru, îndeplinirea măsurilor de supraveghere devenind imposibilă. În aceste condiţii, Serviciul de Probaţiune a cerut revocarea amânării pedepsei.

Citat de trei ori în faţa Judecătoriei Hârlău, bărbatul nu s-a prezentat niciodată. Ca urmare, a fost dispusă revocarea amânării şi executarea pedepsei la 11 luni de închisoare în regim de detenţie. Sentinţa poate fi atacată cu apel.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow