11.3 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Guvernul a lansat programul „A doua casa”. Care sunt conditiile si cum pot romanii sa beneficieze de el

Oficialii au lansat programul „A doua casa”, destinat celor care si-au luat in anii trecuti un imprumut garantat de stat prin programul „Prima Casa”, iar acum vor sa se mute intr-o locuinta mai spatioasa sau mai scumpa.

Cei interesati trebuie sa-si vanda „Prima casa”, apoi isi pot face un nou credit, in aceleasi conditii, pentru o noua locuinta.
Teoretic, programul vine in sprijinul celor care si-au intemeiat o familie. „Au trecut anii. S-a casatorit, are copii, necesita un spatiu mai mare. In scopul asta a fost gandit si dam aceasta facilitate”, a spus Enache Jiru, secretar de stat in Ministerul Finantelor.
Pot aplica pentru „A doua casa” numai cei care au deja o locuinta cumparata prin „Prima casa” si vor sa se mute intr-una mai mare sau mai scumpa. De exemplu, dintr-un apartament cu 2 camere intr-unul cu 3.
Pot fi luate si apartamente mai mici decat cele cumparate initial, cu conditia sa coste mai mult. De exemplu, cineva care vrea sa se mute intr-un cartier mai bun.

„Situatia in care tu te-ai grabit si ti-ai cumparat o locuinta mai la periferie si acum vrei sa te muti mai spre centru si atunci normal ca in interiorul orasului locuintele sunt mai scumpe. De ce nu, poate te muti din provincie in Bucuresti, ca nici aici nu e nicio restrictie. Tu poti sa ai o locuinta „Prima casa” in Constanta, te muti cu serviciul in Bucuresti, bineinteles cu conditia sa lichidezi primul credit si sa vinzi prima locuinta”, a spus Dragos Valceanu, presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari.
Asadar, locuintele pot fi vandute chiar daca n-au trecut 5 ani de la achizitionare, cum prevedea pana cum legea. Apoi creditul este achitat sau refinantat, iar statul si banca iau in garantie a doua casa.
Beneficiaza de acest program doar cei au in derulare un credit luat prin programul Prima Casa, 132.000 de persoane in momentul de fata. De exemplu, cineva care si-a cumparat un apartament de 2 camere cu un credit normal, negarantat de stat, nu poate aplica pentru programul guvernamental.

Sursa Stirile Pro TV

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow