11.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Gunoiul spațial ar putea provoca o catastrofă. În pericol sunt sateliții de care depinde tot mai mult viața de zi cu zi

Astrofizicienii urmăresc cu atenție deșeurile spațiale care gravitează în jurul Pământului, grație unei hărți realizate în timp real, pe care sunt prezente deja zeci de mii de obiecte cu grad ridicat de risc pentru civilizația umană. Oricând se poate întâmpla ca aceste gunoaie spațiale să lovească sateliții de care depindem tot mai mult în viața de zi cu zi, ceea ce ar da peste cap orice, de la comunicații la tranzacții financiare.

Moriba Jah, inginer aerospațial, Universitatea din Texas: Monitorizăm peste 26.000 de obiecte ale căror dimensiuni variază de la un telefon inteligent la Stația Spațială Internațională. Aproximativ 3.500 dintre ele sunt sateliți, dispozitive cu un scop precis, dar restul este doar gunoi.

Ne confruntăm cu ceea ce eu numesc un eveniment care poate provoca rapid reacții în lanț. Bucăți uriașe de rachete aflate în spațiu de decenii sunt bombe cu ceas, pentru că la un moment dat fie vor exploda, fie vor fi lovite de alte obiecte și se vor transforma în zeci de mii de piese.

Poziționarea, navigația și sincronizarea, tranzacțiile financiare, avertizările meteo, sateliții care asigură aceste tipuri de servicii în orice moment ar putea fi loviți de aceste bucăți de deșeuri și vor înceta să funcționeze. Așadar, ar putea avea un impact semnificativ asupra civilizației umane, dacă am pierde aceste resurse plasate în spațiu, în timp ce plasăm tot mai multe dispozitive în spațiu.

Sursa Digi 24

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI