13.7 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 23, 2021
Array

A doua propunere ca Biblioteca Municipală din Pascani să poarte numele scriitorului Leonard Gavriliu

Încă o iniţiativă în cinstea omului de cultură păşcănean Leonard Gavriliu. Consilierii PNL au depus la secretariatul Primăriei un proiect de hotărâre prin care solicita ca Biblioteca Municipală să îi poarte numele.
Liberalii susţin în expunerea de motive că au obţinut acordul scriitorului şi că proiectul a fost iniţiat ca “semn de prețuire pentru întreaga activitate scriitoricească a domnului Gavriliu, în ideea de a oferi noi repere culturale și actuale tinerelor generații”.
Acelaşi demers a fost făcut şi de un consilier PSD, de câteva săptămâni de zile. Epigramistul Vasile Avramiuc a demarat procedurile administrative pentru că bibliotecă din Paşcani să poarte numele Leonard Gavriliu iar demersurile sale au fost anunţate la festivitatea organizată pe 1 aprilie, atunci când scriitorul păşcănean a împlinit 90 de ani.

Din cele două proiecte doar unul va intra pe ordinea de zi a şedinţei de la sfârşitul lunii aprilie. Reprezentanţii Primăriei spun demersul consilierului PSD are prioritate deoarece a fost primul înregistrat la secretariatul instituţiei. De cealaltă parte consilierii din opoziţie spun că indiferent care din cele două iniţiative va fi pusă în discuţie va fi votata de toţi consilierii.
Leonard Gavriliu este cetăţean de onoare al municipiului Paşcani din anul 2007. S-a născut la Paşcani în anul 1927, este doctor în psihologie în anul 1974 şi membru al Uniunii Scriitorilor din 1956.

`Iata mai jos comunicatul de presa.

Organizaţia Partidului Naţional Liberal din Paşcani aduce la cunoștința opiniei publice că astăzi, 6 aprilie 2017 grupul de consilieri PNL a depus la secretariatul Consiliului Local un proiect de hotărâre cu privire la schimbarea denumirii Bibliotecii Municipale Pașcani în Biblioteca Municipală ”Leonard Gavriliu”, ca semn de prețuire pentru întreaga activitate scriitoricească a domnului Gavriliu, în ideea de a oferi noi repere culturale și actuale tinerelor generații.

Menționăm că avem acordul domnului profesor pentru depunerea acestui proiect.

Considerăm că această inițiativă vizează viața culturală a întregii comunități locale și ne dorim ca acest proiect să primească avizele necesare și să ajungă pe ordinea de zi, spre a fi supus votului din Consiliul Local.

Expunere de motive la Proiectul de Hotarare privind  schimbarea denumirii Bibliotecii Municipale Pascani in Biblioteca Municipala „ Leonard Gavriliu „ Pascani

Recunoscut ca o mare personalitate a psihologiei si culturii romanesti si tinand cont de faptul ca numele scriitorului Leonard Gavriliu este strans legat de locul nasterii acestuia si anume orasul Pascani , apreciem ca ar fi un semn de recunostinta de a da denumirea Bibliotecii Municipale „ Leonard Gavriliu” Pascani.

Leonard Gavriliu este un psiholog , scriitor , publicist si traducator roman nascut la 1 aprilie 1927 in Pascani. A publicat poezie, proza , critica literara , eseuri , studii stiintifice. In anul 1974 a obtinut titlul de doctor in Psihologie la Universitatea A.I. Cuza din Iasi iar din anul 1956 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Este  primul traducator in limba romana al operelor lui Sigmund Freud si Alfred Adler.

In anul 1965 , pe cand inca mai era student , a descoperit o iluzie de greutate radical diferita de acelea de tipul size – weigh illusion , iluzia descoperita de el implicand o prealabila experienta cognitiva , demonstrata experimental si care ii poarta numele ” Iluzia Gavriliu”.

A fost redactor la ziarul banatean din Timisoara ( 1948-1952) , secretar de redactie si sef de sectie critica literara la revista Scrisul banatean (1956-1961) , fondator si redactor –sef al revistei Studium din Suceava (1970-1972) , redactor si sef de rubrica la ziarul Informatia Bucurestiului (1972- 1989) , consilier al editurilor IRI si Univers Enciclopedic din Bucuresti (1995-2004) , consilier al revistei Spirit militar modern. A fost directorul fondator al revistei trimestriale Spiritul Critic , care din ianuarie 2003 a aparut la Pascani. De-a lungul vietii a publicat 23 opere de beletristica si critica literara. A tradus zeci de volume din limbile franceza , germana , engleza si italiana.

Din anul 2007 domnul Leonard Gavriliu este Cetatean de onoare al Municipiului Pascani.

Fata de considerentele sus- mentionate si tinand cont de personalitatea domnului Leonard Gavriliu propunem Consiliului Local al Municipiului Pascani adoptarea unei hotarari privind schimbarea denumirii Bibliotecii Municipale Pascani in Biblioteca Municipala „ Leonard Gavriliu „ Pascani.

Comunicat de presă

DE LA ACELAȘI AUTOR

Mai pot merge românii în minivacanță de 1 Decembrie? Arafat: Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te...

Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România,...

Doar vaccinații și cei trecuți prin boală vor mai putea intra în mall-uri, de luni

Începând de luni, accesul în mall-uri va fi permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală,...

Mersul la biserică nu va fi condiţionat de certificatul verde. Purtarea măștii de protecție şi distanţarea, singurele reguli

Autoritățile nu au inclus biserica pe lista cu locuri în care este solicitat certificatul verde. Este decizia...

Urmează o iarnă grea şi la plata ratelor bancare. Sfaturi de la experţi: la ce trebuie să ne gândim înainte de a lua un...

Facturile uriaşe pun presiune pe milioanele de români care au credite. Specialiştii avertizează că persoanele cu salarii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI