19.3 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
19.3 C
Paşcani
marți, iunie 22, 2021
Array

GRUPARE SPECIALIZATĂ ÎN TRAFIC DE MINORI ŞI PROXENETISM, DESTRUCTURATĂ

oferta.oceancredit.ro

Ultimele știri

 Poliţiştii din cadrul B.C.C.O.Iaşi şi procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare infracţională specializată în trafic de minori şi proxenetism./ 4 persoane au fost arestate preventiv.

La data  de 15.12.2015 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi  au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor   LUNGU Gheorghiţă-Alexandru, URSACHE Neculai, LUPU Dumitru Claudiu şi NICA Adrian pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi proxenetism.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada martie 2015-decembrie 2015  inculpații LUNGU Gheorghiţă Alexandru şi URSACHE Neculai au constituit pe raza municipiului Iaşi  un grup infracţional organizat specializat în  racolarea şi exploatarea sexuală  a unor minori,  având vârste cuprinse între 13 şi 17 ani,  cu un grad redus de instrucţie, într-o stare materială extrem de precară, cu diferite vulnerabilităţi psihice şi  care provin din familii defavorizate sau dintr-un centru de plasament din Iaşi.

Având în vedere vulnerabilitatea extremă a potenţialelor victime, în perioada martie –decembrie 2015, membrii grupării au acţionat în mod coordonat, prin intermediul unor tinere care au fost beneficiare ale sistemului de asistență ,cu scopul identificării şi racolării  victimelor minore instituţionalizate.
Activitatea infracţională a constat în  inducerea  în eroare a victimelor, prin promisiunea câştigării unor sume mari de bani, după care le transportau în apartamentele închiriate de către liderii grupului unde acestea erau obligate să întreţină raporturi sexuale atât cu inculpaţii cât şi cu alte persoane, clienţi racolaţi de către inculpaţi prin intermediul anunțurilor publicate într-un ziar local.

Grupul  infracţional a fost constituit de către inculpaţii URSACHE Neculai şi LUNGU Gheorghiţă Alexandru, în calitate de lideri, ulterior la grup aderând inculpaţii  NICA Adrian, LUPU Dumitru Claudiu precum şi alţi cinci suspecţi.

De asemenea, un rol important în cadrul grupului l-au avut două foste beneficiare ale unor servicii de protecţie din cadrul Centrului de Plasament care au racolat minorelor instituţionalizate în această unitate de protecţie  participând în unele cazuri și la exploatarea acestora.

Grupul infracţional organizat a funcţionat continuu, la acesta au aderat şi alte persoane având fiecare scopuri bine definite iar pe parcursul perioadei a existat o dinamică a membrilor grupării, a locurilor în care se desfăşura activitatea infracţională şi a victimelor racolate şi exploatate sexual. În paralel au fost atrase şi persoane majore, de sex feminin, care au fost sprijinite de către o parte din membrii grupării să practice prostituţia, prin asigurarea locaţiei, a materialelor necesare  şi a securităţii, profitul fiind împărţit între aceştia.

Victimele minore, în special cele provenite din centrele de ocrotire, nu beneficiau de sume de bani sau alte foloase de pe urma practicării prostituţiei, acestea fiind atrase de faptul că aveau un loc în care să se cazeze atunci când fugeau din centrele de ocrotire, se mulţumeau cu sume infime de bani sau bunuri, membrii grupului  speculând  acest fapt  cu scopul de a realiza venituri importante din exploatarea acestora.

Totodată s-a reţinut că inculpaţii au închiriat succesiv, pentru diferite perioade de timp, apartamente în regim hotelier în care minorele erau exploatate, până în prezent fiind  identificate un număr de 22 de victime.

La data de 16.12.2015, urmare a solicitării  DIICOT- Serviciul Teritorial Iași,  Tribunalul Iași a dispus arestarea preventivă a inculpaţiilor  pentru o perioadă  de 30 de zile.

Acțiunea  a fost realizată împreună cu ofiţerii de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a  Criminalității Organizate Iaşi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de  Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. sursa DIICOT

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
19.3 ° C
20.2 °
18 °
84 %
0.8kmh
7 %
mar
28 °
mie
29 °
joi
30 °
vin
31 °
sâm
25 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI