More

  Gospodinele și comercianții s-au pregătit pentru Mosii de iarnă VIDEO

  Array

  Forfota mare in magazine si in gospodarii. Atat la tara cat si la oras, gospodinele pregatesc coliva, colaci si bucate pe care le duc la biserica pentru a fi sfintite si apoi date de pomana de sufletul celor “adormiti”. Ziua de maine, 22 februarie este cunoscuta in popor sub denumirea de “Mosii de iarna”.

  mosii de iarna

  Farfurii, cani, pahare, prosoape. Simple, colorate sau la set. De lut sau de portelan. Aceasta este oferta agentior economici din Pascani care si-au adaptat imediat marfa, in cateva zile, pentru a-si spori veniturile.

  Vanzarea a mers bine si la producatorii de branza, dar si la batranii care vand miez de nuca.

  Nici patiseriile sau cofetariile nu au fost uitati de gospodinele care sunt prea ocupate si nu au timp sa faca, acasa, colaci sau placinte. Aici, comenzile au fost primite de acum o saptamana.

  De exemplu doamna Valeria, a cumparat farfurii, cani si va face sarmale. Va merge la biserica maine dimineata si apoi va da de pomana celor necajiti. Va ajunge si la rude.

  Moşii de iarnă nu sunt o zi în care să ne plângem morţii, ci o zi în care îi pomenim şi le arătăm că nu i-am uitat. In sâmbăta dinaintea lăsatului secului de carne pentru Postul Paştelui – Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi – Biserica Ortodoxă face pomenirea morţilor. În această zi se oficiază Sfânta Liturghie, urmată apoi de slujba parastasului pentru cei adormiţi. Toate alimentele oferite se spune că se dau de fapt celor adormiţi, de aceea se dă de pomană, de obicei, ceea ce le plăcea să mănânce. Împreună cu pomenile, se scrie şi un pomelnic, unde se trec numele celor adormiţi din familie.

  Odată cu Moşii de Iarnă începe etapa celor şapte sâmbete de comemorare a celor plecaţi la Domnul, etapă care se încheie în Sâmbăta lui Lazăr (12 aprilie), prăznuită înainte de Săptămâna Mare (Săptămâna Patimilor lui Iisus).

  www.bittv.info

  Ce părere ai?

  Related Articles

  LA MULȚI ANI, TUTUROR FEMEILOR! Istoricul și semnificația zilei de 8 martie. Cum a apărut Ziua Internaţională a Femeii

  8 martie. Ziua internaţională a femeii, celebrată la 8 martie în ţări din lumea întreagă, serbează curajul și puterea femeilor care au jucat un rol...

  Mesaje de 8 Martie. Cele mai frumoase urări pentru femeile importante din viața voastră

  Mesaje de 8 Martie. Ziua Femeii a sosit, prilej pentru care trebuie să sărbătorim și să felicităm femeile importante din viața noatră.   Mesaje de 8 Martie...

  Vremea 8 – 21 martie 2021. De mâine seară iarna revine în forţă, ANM anunţă vreme rea în aproape toată ţara

  Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, intervalul 8 - 21 martie 2021. Meteorologii anunţă o încălzire abia din...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI