16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Gospodinele au dat de pomană sfințișori

Nouă martie este o zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi si greco-catolici. Sunt praznuiti cei 40 de Mucenici din Sevastia. Gospodinele au impletit deja colacii in forma de opt sau au pus mucenicii la fiert in zeama cu nuca si scortisoara. Si pentru ca atmosfera sa fie de bucurie, mucenicii se stropesc cu multe paharele de vin sau tuica – 40 la numar, spune traditia.

La biserica momunent istoric Sfinții Voievozi din Pașcani a avut loc o slujbă de pomenire a celor care nu mai sunt printre noi, iar gospodinele au venit cu sfințișori pentru a fi dați de pomană.

Preoții lăcașului, Eugen Ungureanu și Ioan Isac au vorbit celor prezenți și despre cine au fost acești sfinți și care este semnificația acestei zile. – vezi video în cadrul știrilor INFOBIT.

Mai mult, puțini credincioși știu că aici se afla o icoana făcătoare de minuni și că au ocazia să se inchine la o bucățică din acești sfinți, cutiuță ce se află pusă în apropierea Altarului.

Se mai spune că 9 Martie este ziua in care primavara isi intra in drepturi. Din batrani se spune ca Mosii-Sfintii bat cu batele in pamant sa goneasca inghetul, sa vina caldura, dand drumul primaverii. Se spune ca daca ploua in ziua de Mucenici, sigur va ploua si de Pasti. Se crede ca in aceasta zi vin berzele aducatoare de noroc si de copii. Potrivit traditiei, daca tuna pe 9 Martie, vara va fi roditoare, iar daca tuna inainte de aceasta zi, in Saptamana Alba, vara va fi seaca.

Superstitia mai spune ca apa de ploaie cazuta acum, de Mosi, este buna pentru dureri de cap si pentru ochi. Tot in aceasta zi, se mai spune ca cei care au livada sau vie, trebuie sa bea 40 de paharele cu vin sau tuica si sa verse cateva picaturi pe vie sau pomi pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate. Cu timpul, s-a pierdut semnificatia benefica pentru vie sau livada, pastrandu-se doar superstitia celor 40 de pahare care, se spune, te fac rumen si sanatos tot anul. Astfel, in ziua de Mucenici, pe 9 Martie, in locurile unde superstitia s-a pastrat si se practica, rar intalnesti un barbat treaz in aceasta zi.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow