Începând cu 1 iunie 2021, Google Photos va renunța la backup-ul gratuit pentru fotografii și clipurile video în format compresat, iar orice fișiere încărcate în Google Photos vor face parte, practic, din cei 15GB de spațiu implicit de stocare pe care Google îl oferă pentru orice cont.

Anterior, doar imaginile încărcate la setările originale, fără compresie, erau integrate în acest spațiu de stocare, în vreme ce imaginile încărcate cu setarea „High quality” nu ocupau din memoria de 15GB. Începând din 1 iunie, toate imaginile vor avea același statut.

Sunt câteva lucruri importante de menționat aici. În primul rând, imaginile încărcate înainte de 1 iunie 2021 nu vor fi luate în considerare. Deși regula se aplică fișierelor media utilizate după această dată, acest lucru nu înseamnă că utilizatorii vor fi nevoiți să plătească imediat. De exemplu, dacă încă mai au spațiu liber din cei 15GB alocați fiecărui cont Google, utilizatorii pot să se folosească de el până când memoria este complet ocupată. Ulterior, vor avea opțiunea de a se abona la unul dintre pachetele Google One dacă vor să continue să încarce fișiere.

Începând cu iunie 2021, Google va oferi un tool ce le va permite să-și gestioneze mai bine fotografiile stocate, să aleagă ce vor să păstreze și ce vor să șteargă.