-1.1 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 19, 2022

Ghidul șomajului tehnic: Ce trebuie să aibă în vedere angajatorii care sunt nevoiți să-și trimită oamenii acasă

Condițiile în care Guvernul va ajuta firmele cu activitatea închisă sau mult redusă din cauza coronavirusului și stării de urgență în privința șomajului tehnic au fost recent publicate. Practic, Executivul a stabilit că va deconta indemnizațiile pe care firmele sunt obligate să le plătească angajaților trimiși temporar acasă, în două categorii de situații. Am sintetizat, în cele ce urmează, informațiile esențiale pentru firmele care vor să beneficieze de ajutorul adoptat de Guvern.

Firmele care pot beneficia de ajutor de la stat

Ajutorul statului pentru șomajul tehnic în contextul actual, dat de epidemia de coronavirus și de decretarea stării de urgență pe teritoriul țării noastre, este reglementat suplimentar prin OUG nr. 30/2020, apărută pe 21 martie în Monitorul Oficial. Șomajul tehnic există însă, ca reglementare primară, deși nu poartă această denumire, în Codul muncii.

Potrivit ordonanței, două categorii de firme care pot primi ajutorul statului pentru plata salariaților trimiși în șomaj tehnic:

  1. angajatorii care se închid (sau își reduc activitatea) în urma deciziilor autorităților în perioada stării de urgență – restaurante, baruri, cafenele, hoteluri, instituții de spectacol, de exemplu;
  2. firmele care sunt afectate indirect de răspândirea coronavirusului și n-au destui bani pentru plata salariilor; dacă acestea își reduc activitatea, indiferent dacă în timpul stării de urgență sau în afara ei, pot beneficia de subvenționarea indemnizațiilor de șomaj tehnic pentru maximum 75% dintre salariații activi la momentul actual.

Continuarea pe Avocatnet.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Anunt privind finalizarea implementarii proiectului „Grant pentru capital de lucru”

SC IRIS GHEŢ TRANS SRL anunta finalizarea implementarii proiectului...

40% din cazurile de cancer sunt datorate stilului de viață. Ce poți schimba pentru a preveni apariția bolii

Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în țările...

Ministrul Finanțelor: România va impozita multinaționalele cu 15% din profit de la 1 ianuarie 2023

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, marți seara, că...

DN 28B (Târgu Frumos – Botoșani), extins cu o bandă pe fiecare sens

Potrivit imaginilor făcute publice de Direcția Regională de Drumuri...