14.1 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Ghidul datornicului în 2018: Ce ar fi bine să știi dacă ai bani de restituit

Datoriile pe care le ai la stat sau la alte persoane pot fi pretinse doar până la un anumit punct, respectiv până se împlinește termenul de prescripție, iar cine plătește peste acest termen o face de bunăvoie, pentru că creditorul nu mai are posibilitatea de a cere concursul statului pentru a-și recupera banii. Atât pentru datoriile fiscale, cât și nefiscale se poate ajunge la executare silită, numai că nu e vorba de aceeași executori. De asemenea, persoanele fizice trebuie să fie atente atunci când sunt contactate de recuperatori de datorii, deoarece acestora li s-au interzis practicile „neortodoxe”.

1. Ai datorii fiscale la stat? Se prescriu în cinci ani

Statul are la dispoziție un termen de cinci ani pentru a stabili creanțele fiscale și tot un termen de cinci ani pentru a executa silit contribuabilul care nu-și plătește dările la stat, fie că vorbim de impozite, taxe ori alte obligații de plată. Termenul de cinci ani pentru a stabili creanțele fiscale curge de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală. În anumite situații însă, termenul acesta fie se suspendă, fie se întrerupe, ceea ce înseamnă că va începe să curgă un nou termen de cinci ani. Aceste idei sunt dezbătute detaliat în acest material.

2. Cum recuperează statul de la tine banii pe care îi datorezi pe plan fiscal

Conform procedurii fiscale, executarea se poate face atât cu privire la bunurile tale mobile, cât și cu privire la cele imobile, executorii putând pune inclusiv popriri pe veniturile care ți se cuvin. Doar executorii fiscali pot face asta, dar nu înainte de a-ți trimite o somație și a-ți acorda un răgaz de 15 zile pentru a-ți plăti datoriile fiscale. De reținut e că executorul nu poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul sau reședința ta decât cu consimțământul tău, iar, dacă-l refuzi, trebuie să ceară autorizarea instanței. Despre condițiile titlului executoriu și modul cum poate acționa executorul fiscal poți afla mai multe de aici.

3. Dar datoriile nefiscale când se prescriu?

Codul civil prevede mai multe termene de prescripție, dar cel general, aplicabil ori de câte ori nu se prevede altceva, este cel de trei ani. Mai există termene de prescripție de un an, de doi ani, de zece, dar și situații când dreptul material la acțiune nu se prescrie niciodată. Acolo unde legea prevede termenul „imprescriptibil”, trebuie știut că nu există limite de timp pentru a merge în fața unui judecător și a cere respectarea dreptului respectiv. Și aici avem însă cazuri când termenul se suspendă sau se întrerupe, chestiuni detaliate în acest articol.

4. Executarea silită pentru datoriile nefiscale

Poate mai des întâlnită în practică decât executarea silită fiscală (statul a demonstrat adesea că nu se grăbește să-și recupereze banii), executarea silită pentru datoriile nefiscale se face potrivit Codului de procedură civilă. Pot fi urmărite bunurile tale de orice fel, pot fi poprite veniturile tale, inclusiv fructele și veniturile imobilelor. Procedura începe numai la cererea creditorului, iar, după aprobarea executării în instanță, se trimite somația de executare. Alte aspecte legate de executare puteți afla de aici.

Notă: În privința executării silite mai merită amintit și subiectul onorariilor minimale și maximale stabilite prin lege pentru executori. În cazul unor abuzuri, care, din păcate, nu reprezintă tocmai o excepție în practică, trebuie să știm că avem posibilitatea să obținem reducerea onorariilor executorilor (detalii, aici).

5. Fii atent la practicile recuperatorilor de datorii

Creditorii au posibilitatea legală să vândă creanțele către firmele care se ocupă exclusiv de recuperarea datoriilor. Dacă o persoană se găsește într-o asemenea situație, aceasta ar trebui să știe că recuperatorii nu pot suna la serviciu sau între anumite ore ale zilei. Totodată, recuperatorii de datorii nu pot folosi tehnici de hărțuire/abuz și nici amenințări sau alte tehnici agresive.
Sursa Avocatnet.ro

Alte articole