8.8 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023
Array

Ghetourile sărăciei rămân şi fără apă caldă, din cauza datoriilor. Pericol real de epidemie – DOC

Bomba socială în zona Vale din Paşcani. Mai multe blocuri de garsoniere urmează să fie debranşate şi de la apă caldă după ce de câteva săptămâni de zile a fost oprită furnizarea apei reci. Motivele sunt aceleaşi: datoriile imense acumulate în ani de zile, acum la RAGCL. Sunt vizate blocurile C4 dar şi C1, C2, şi C5, a colo unde restantele la plată sunt de peste 320.000 lei.
Restricţiile ar urma să fie impuse de la sfârşitul acestei săptămâni, pe perioadă nedeterminată.

Nenorocirea s-a abătut asupra locatarilor încă de astăzi. Furnizarea apei calde a fost întreruptă din cauza unor revizii la centrală termică din cartier.

Oamenii sunt disperaţi pentru că acum au rămas fără nici o sursă de apă în locuinţe. Dacă până acum foloseau apă caldă şi pentru menaj de acum trebuie să o cumpere sau să meargă să o aducă de la izvor.

Reprezentanţii regiei de termoficare spun că în total au de recuperat 5 miliarde de lei vechi facturi restante. Şi aici sunt prescrise aproape o treime din datorii. Unii dintre ei au de achitat debite de peste 10.000 de lei, din anii 90. Au fost daţi în judecată dar probleme nu au fost rezolvate până acum.

În blocurile de garsoniere, fostele locuinţe comuniste pentru nefamilişti, majoritatea locatarilor trăiesc de pe o zi pe o zi pe alta. Chiar dacă nu şi-au achitat facturile la utilităţi ei au primit apă şi căldură pe datorie, iar restantele acumulate sunt uriaşe. Dovada stau şi datoriile lăsate în urmă la societatea locală de apă şi canalizare. Conducerea societăţii spune că degeaba îi dă în judecată.

Uneori cheltuielile sunt mai mari decât datoriile iar până când se termină procesele se acumulează altele plus penalităţile pentru care trebuie deschisă o altă acţiune. Unii chir nu vor să plătească, alţii nu au cu ce iar aici ar fi nevoie de intervenţia şi ajutorul Serviciului Social de la Primărie.
Situaţia a fost tolerată şi chiar încurajată de autorităţile locale iar acum nota de plată este suportată chiar şi de cei care erau buni platnici, de regulă pensionării. Rămâne de văzut ce măsuri de urgenţă vor fi luate de Primăria şi Consiliul Local Paşcani, având în vedere că acolo există pericolul real de izbucnire a unei epidemii, din cauza lipsei totale de apă.

DAC PASCANI -C4

DAC PASCANI -C5

RAGCL: Datoriile de la blocurile C1, C2, C4 i C5 (1), l

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow