13.6 C
Paşcani
duminică, iunie 4, 2023

Gazele se scumpesc cu 6%, iar tariful la energia electrică creşte cu 0,03 lei/MWh

Preţul gazelor pentru consumatorii casnici va creşte cu 6% de la 1 octombrie, iar tarifele de tip Componenta de Piaţă Concurenţială (CPC) aplicabile în trimestrul IV 2017 clienţilor finali casnici şi noncasnici beneficiari ai serviciului universal cresc cu 0,03 lei/kWh.
„Încă din 15 februarie am stabilit evoluţia preţurilor la gazele livrate populaţiei (categoria B1), am estimat o creştere cu 10 procente pe întregul an, iar acum suntem în măsură să anunţăm o creştere doar cu 6% de la 1 octombrie. Atunci, în februarie, eram în faza în care la 72 de lei/MWh urma să mai adăugăm încă 20 şi am fi ajuns undeva la 90 de lei/MWh, dar lucrurile au evoluat favorabil şi creştem doar cu 5-6%”, a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă. EL a precizat că instituţia va comunica evoluţia preţurilor şi în termeni nominali, procentele fiind mai puţin relevante. „La un consum mediu lunar per gospodărie de 130-140 de metri cubi, scumpirea aceasta de la 1 octombrie înseamnă şase bani pe metrul cub – aproximativ 3,4-3,5 lei la o factură medie”, a precizat oficialul.

În ceea ce priveşte energia electrică, Comitetul de Reglementare al ANRE a avizat, în şedinţa de marţi, tarifele de tip CPC. În urma analizei, „a rezultat o creştere medie, la nivel naţional, a tarifelor CPC cu 0,03 lei/kWh, faţă de creşterea medie cu 0,1 lei/kWh care ar fi rezultat conform propunerilor furnizorilor de ultimă instanţă (FUI), se arată într-un comunicat al ANRE.

 

Continuare pe Mediafax..ro 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow