Gaze
Slider

Gazele s-ar putea scumpi din nou! Ar fi a doua majorare a tarifelor după ce facturile au crescut deja cu 5,6% la începutul lunii. Producătorii își justifică măsura prin faptul că vor plăti taxe chiar și de două ori mai mari pentru gazele extrase din România. Totul după ce statul a stabilit o nouă formulă de calcul a redevențelor care ține cont de prețurile din Austria.

Producătorii de gaze naturale au afaceri de peste un miliard de euro în România. Și obțin profituri de sute de milioane de euro, anual. Până acum au plătit redevențe calculate după un tarif de referință stabilit acum zece ani: 45,7 lei/Mwh. În aceste condiţii, Curtea de Conturi consideră că România a pierdut peste un miliard de euro numai între 2011 şi 2015.

“Curtea de Conturi spune că această metodologie trebuie actualizată. Este bine ca acest preț de referință se actualizează și sper ca procesul să se finalizeze cât mai rapid” – Răzvan Nicolescu, expert în energie, fost ministru.

Agenția de Resurse Minerale vrea să reunțe la tariful de referință iar redevența să fie calculată în funcție de prețul mediu din Austria, unde funcționează cel mai mare terminal de gaze din Europa. Este mult peste cel stabilit până acum în România, aproximativ 100 de lei/ MwH. Producătorii avertizează că scumpirea se va regăsi în facturi.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Slider