1 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 3, 2022
Array

Gaurile negre din Atlantic. Existenta lor, dovedita matematic

Oamenii de stiinta au descoperit in partea sudica a Oceanului Atlantic varterjuri care absorb apa dupa principiul gaurilor negre din spatiul cosmic; cercetatorii spera ca rezultatele obtinute ii vor ajuta sa identifice cauza poluarii oceanelor lumii.

In opinia specialistilor de la Scoala politehnica din Zurich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, ETHZ) si de la Universitatea din Miami, unele dintre marile vartejuri din Atlantic sunt, din punct de vedere matematic, echivalente cu gaurile negre din cosmos: ele aspira apa din ocean la fel cum gaurile negre “inghit” lumina.

Mai mult, aceste adevarate palnii sunt inconjurate de fluxuri de apa care se deplaseaza in cerc, motiv pentru care apa care ajunge acolo dispare pentru totdeauna, scrie Daily Mail. Expertul George Haller si profesorul Francisco Beron-Vera au reusit sa stabileasca granitele de rotire a unor asemenea vartejuri, descoperite in interiorul acestora.

In plus, s-a constatat ca aceste vartejuri dispun, la fel ca gaurile negre, de o “centura fotonica”, termen folosit de Einstein in teoria relativitatii. Altfel spus, in jurul acestor rotiri de ape din ocean exista o sfera unde particulele de lichid se deplaseaza intr-o bucla inchisa, precum lumina in gaura neagra.

Sursa Incomemegazine.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow