23.5 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023
Array

Funcţionarii cu răspundere vor salarii mai mari. Consilierii liberali s-au întâlnit cu câţiva nemultumiti după ce au blocat aprobarea grilei de salarii

Întâlnire informală, astăzi, la Primăria Paşcani privind nouă grilă de salarizare a angajatilor instituţiei. După ce la sfârşitul lunii trecute consilierii liberali nu au aprobat ordinea de zi a şedinţei, blocând astfel proiectul cu noile salarii, în cursul de astăzi ei au încercat să repare acesta grseala. Au stat de vorbă cu reprezentanţii sindicatului şi câţiva funcţionari pentru a afla părerile lor privind nouă grilă de salarizare. La discuţiile de astăzi în sala au fost prezenţi câţiva salariaţi şi o parte din consilierii din opoziţie. Presa nu a avut acces, condiţie impusă de salariaţi dar nici reprezentanţii Primăriei nu au fost prezenţi.
Unii dintre participanţi s-au plâns că au salarii mici în raport cu şefii de servicii sau compartimente. Alţii că nu sunt diferenţe foarte mari între funcţionarii lipsiţi de experienţă sau care nu îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu şi alţii care au experienţa şi vechime în muncă şi multe responsabilităţi.

Cei mai nemulţumiţi sunt cei care, prin aceste modificări, au pierdut o serie de sporuri consistente- unele câştigate în instanţă, altele primite abuziv. Printre ei se număra unii functionari de Finanţele Locale şi Contabilitate care aveau venituri salariale lunare mult mai mari decât cele ale primarului. De asemenea a fost pusă sub semnul întrebării modalitatea de calcul a noilor salarii de către primar.
De cealaltă parte consilierii liberali au fost reţinuţi în a face promisiuni că vor schimba sau mări salariile funcţionarilor nemulţumiţi. Asta deoarece conform articolului 11, aliniatul 3 din Legea 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, primarul nu consilierii, în calitate de ordonator principal de credite, stabileşte salariile lunare în urma consultării cu salariaţii instituţiei. Consilierii însă aproba nouă grilă de salarizare iar mâine, 4 august, de la ora 09.00, va avea loc o nouă şedinţă, în regim de urgenţă pe acesta tema.

O astfel de consultare a avut loc şi pe 24 iulie intre primar şi salariaţi iar minuta discuţiilor este anexă la proiectul de hotărâre.
La Paşcani edilul municipiului a preferat ca toţi salariaţii să beneficieze de coeficientul maxim – că baza de calcul iar diferenţierile salariale au fost făcute în funcţie de vechime.

În schimb edilul municipiului are la dispoziţie 5% din fondul de salarii pentru acordarea de stimulente, în jur de 30.000 de lei pe lună. Primele urmează să fie acordate pe criterii de performanţă, iar evaluările se vor face pe baza fisei postului. Sunt şi limite în acordarea lor: până la două salarii minime pe an.
Din punct de vedere bugetar, noile măsuri nu vor avea un efect imediat. Executivul a anunţat că se va încadra în fondul de salarii deja aprobat, peste 3,9 milioane de lei, dar urmează suplimentarea lui cu 30% de anul viitor pentru acordarea de tichete de vacanţă şi alte drepturi suplimentare prevăzute de lege.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow