30.8 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 2, 2022
Array

Fraudă fiscală record la Pașcani: Prejudiciu de peste 150 de miliarde de lei vechi

Filiere-din-Garda-Financiară-stopează-controaleleÎn mai puţin de un an de zile, o firmă din Pascani a prejudiciat statul cu aproape 150 de miliarde de lei vechi. Societatea se ocupă cu activitatea de comerţ cu ridicata, iar în decursul a nouă luni a reuşit înregistrarea a aproape 650 de facturi fictive, în scopul fraudării mecanismului de deducere a TVA-ului.

O societate din judeţul Iaşia adus prejudicii enorme bugetului statului după ce a înregistrat în contabilitate sute de facturi fictive în scopul fraudării mecanismului de deducere a TVA-ului, a diminuării bazei impozabile şi a disimulării provenienţei mărfurilor. Firma, cu domiciliul fiscal în Paşcani, are ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata, iar activitatea infracţională s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2011 – iulie 2012. „O societate din Paşcani a cauzat un prejudiciu total de 14.754.974 de lei (RON) prin înregistrarea în contabilitate a 643 de facturi fictive pentru achiziţia de rulmenţi, anvelope, cabluri electrice, scule şi materiale de construcţii, în valoare totală de 36.886.893 de lei, în scopul fraudării mecanismului de deducere a taxei pe valoarea adăugată, a diminuării bazei impozabile şi a disimulării provenienţei mărfurilor“, a precizat Marian Bosianu, comisar-şef al secţiei Iaşi a Gărzii Financiare. Cum în cauză a fost vorba despre o grupare organizată de evaziune fiscală, comisarii Gărzii Financiare Iaşi au avut nevoie de luni bune de cercetări, pentru a putea ajunge la capătul firului pe care îl presupunea această fraudă. Autorităţile fiscale au aflat că aceste ilegalităţi aveau la bază un adevărat lanţ comercial. Verificările care au dat de urma acestei evaziuni fiscale au început în a doua jumătate a anului trecut, fiind finalizate la începutul lunii februarie a anului în curs. În cauză, organele fiscale au instituit şi măsuri asiguratorii.

În zona Paşcani, evaziunea fiscală este la ea acasă, în a doua jumătate a anului trecut organele fiscale mai depistând trei societăţi, care, prin neplata TVA-ului, au prejudiciat statul cu peste 130 de miliarde lei vechi.

Prejudicii de peste 280 de miliarde lei depistate anul acesta

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Gărzii Financiare Iaşi, în primele trei luni ale acestui an, s-au întocmit, în total, un număr de 16 sesizări penale, majoritatea firmelor depistate cu ilegalităţi fiind din zona comerţului cu ridicata a resturilor şi deşeurilor şi a comerţul cu ridicata a minereurilor feroase şi neferoase. „Comisarii ieşeni au identificat prejudicii cauzate bugetului consolidat al statului în cuantum total calculat de 28.482.075 de lei, pentru care au întocmit 16 sesizări penale, pe care le-au înaintat organelor de urmărire competente. În aceeaşi perioadă, comisarii Gărzii Financiare Iaşi au monitorizat permanent achiziţiile intracomunitare şi au verificat 646 de mijloace de transport rutier de mărfuri cu risc fiscal ridicat“, a mai adăugat şeful Gărzii Financiare Iaşi. Peste 1.100 de verificări au fost efectuate de lucrătorii Gărzii Financiare Iaşi în primul trimestru din 2013. În urma acestora, s-au aplicat amenzi şi s-au efecutat confiscări de bunuri şi sume în valoare totală de aproape 3,4 miliarde de lei vechi. De asemenea, anul acesta comisarii ieşeni au dispus suspendarea activităţii a 48 de firme, ca urmare a încălcării obligativităţii utilizării caselor de marcat electronice fiscale şi a regimului comercializării produselor accizabile.

Anul trecut o altă ţeapă de proporţii a fost depistată la o societate ce importa autoturisme din Germania şi le introducea pe piaţa ieşeană, fără a achita taxele aferente comercializării acestora, cauzând astfel un prejudiciu de peste 120 de miliarde lei vechi.

Sursa: flacaraiasului.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow