-5.1 C
Paşcani
duminică, ianuarie 29, 2023

FOTO Vagon din trenul prezidențial al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, în curs de transformare a unui muzeu la Pașcani

În gara municipiului Pașcani a ajuns vineri, 11 noiembrie, o „pagină de istorie” pe roți. O locomotivă cu aburi și două vagoane ale garniturii Trenului Prezidențial al lui Gheorghe-Gheorghiu Dej s-au oprit în oraș. Unul dintre cele două vagoane va rămâne în municipiu și sunt planuri mari cu acesta.

Potrivit celor spuse șefului Gării, Radu Movileanu, piesa de epocă, clasată în Patrimoniul Cultural al României în categoria Tezaur și adusă dintr-o remiză din Mogoșoaia, va fi restaurat în atelierele VFU Pașcani.

Apoi, va fi așezat în zona Gării, acolo unde mai este expusă o locomotivă cu abur. Vagonul va fi amenajat ca și un muzeu al Căilor Ferate Române.

De precizat este faptul că potrivit site-urilor de profil, cele două vagoane ale garniturii Trenului Prezidențial Dej au fost produse în 1950 la uzina Flamura Roșie Arad, devenită peste timp Astra Vagoane Arad. Garnitura este blindată, mărturie stând greutatea de 64t a fiecărui vagon, mult peste cele 40t ale unui vagon modern de aceeași lungime. Acesta este și motivul pentru care fiecare dintre cele două vagoane sunt echipate cu boghiuri pe trei osii. Vagoanele au fost în serviciu ca Tren Prezidențial până în 1972, când au fost înlocuite de garnitura mult mai modernă comandată de Nicolae Ceaușescu și care îndeplinește și astăzi același rol.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow