-10.5 C
Paşcani
miercuri, februarie 8, 2023

FOTO | Târgul de legume de la Târgu Frumos – explozie de culoare și bunătăți tradiționale

Esplanada din Targu Frumos a fost plina de culoare, legume si fructe sanatoase dar si bunatati gastronomice, in ultima zi din luna septembrie. Joi a avut loc cea de-a doua editie a “Targului Legumelor de Iasi”, organizat de Direcția pentru Agricultură Județeană Iași împreună cu Primăria Orașului Târgu Frumos și Asociația Producătorilor de Legume Ecoleg.

 


De dimineata, producatorii si-au expus in parc standuri cu munca lor de zi cu zi. Printre ei s-au aflat si oameni muncitori de la Butea sau Cotnari. Un domn a venit la targ cu usturoi, ceapa, alune, rosii si tot ce a gasit mai sanatos si bun, in batatura.

Pandemia a afectat chiar si domeniul legumiculturii, dar s-au gasit solutii. O doamna care nu a mai reusit sa ajunga in piete cu fructe si legume, s-a decis sa le proceseze si pare sa fie pe drumul cel bun. A venit la targ cu zacusca, dulceturi, compoturi dar si alte bunatati precum, tochitura si ostropel de pui la borcan.

La targ s-au alaturat si doua scoli cu profil agricol, iar la una dintre ele, profesorii si elevii au venit cu o „vedeta” a standului: sucul de catina.

Ca agricultura sa mearga in directia potrivita este nevoie de colaborare buna si o comunicare pe masura, intre producatori, autoritati si alti specialisti. In acest sens la targ a venit si compania Bayer care vinde seminte si produse de protectie a plantelor.

Nu au lipsit organizatorii, conducerea de la Directia pentru Agricultura Iasi si de la Primaria Targu Frumos.

Noile modalitati de a face agricultura, printr-un sistem prietenos fata de mediu, au fost prezentate de Asociatia Rural Development Research Platform, care implementeaza cu  sprijinul Consiliul Județean Iași, proiectul „EcoRurIS”.

Si pentru ca lucrurile bune trebuie sa fie cunoscute de toata lumea, la targ au fost si jurnalisti, reprezentanti ai Asociatiei Presei Agricole.

Scopul evenimentului a fost de a  promova produsele locale, de a prezenta noutățile din domeniu și de a realiza un schimb de experiență între legumicultori.

De precizat este și faptul că astfel de evenimente cu specific de toamnă sunt anunțate și în municipiul Pașcani.

Pe 10 octombrie ar urma sa aiba loc un târg de produse agricole tradiționale, „Armonii de toamnă”, iar tot in aceasta perioada, pe programul de activitati aprobat de Primarie s-a anuntat si o expoziție cu degustare și vanzare de vinuri „MoldoVia”.

 

foto Lumea Satului

 

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow