19.4 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

FOTO | Specialiști de la Iași, în vizită de lucru la Palatul Cantacuzino Pașcani. Apel pentru cetățenii care au acasă lucruri cu valoare istorică

Lucrarile la Palatul Cantacuzino din municipiul Pascani sunt in plina desfasurare. Miercuri, 22 septembrie a.c., la fata locului au venit si specialisti de la Complexul Muzeal National Moldova din Iasi, ce vor ajuta la organizarea muzeului municipal. Ei au vizitat cladirea si zona pentru a vedea ce se afla acum la fata locului si cum va urma sa fie facuta amenajarea.

Totodata, specialistii au facut apel catre pascaneni sa isi aduca contributia la imbogatirea colectiilor care urmeaza sa fie expuse. Cine are pe acasa obiecte vechi, marturii ale vremurilor de altadata este rugat sa le aduca autoritatilor, pentru ca mai apoi sa fie expuse in sectiile viitorului muzeu. Este important de stiut ca administratia locala nu are fonduri pentru achizitia de obiecte pentru muzeu, iar atestarea pieselor nu va mai fi realizata, deoarece nu este obligatorie.

„Muzeul Municipiului Pascani” va gazdui o sectie de etnografie, una de istorie si arheologie, o sectie de carte religioasa si icoane precum si o zona dedicate istoriei si personalitatilor locale. In aceste demersuri municipalitatea beneficiaza de consultanta din partea conducerii Palatului Culturii din Iasi.

Lucrarile pentru reabilitarea Palatului au inceput in vara acestui an. Proiectul in valoare de 2,7 milioane de lei, din fonduri comunitare a fost semnat in anul 2018 de fosta administratie locala.

Palatul Cantacuzino a fost construit între anii 1640 – 1650 de vistiernicul Iordache Cantacuzino, ca loc de adăpost pentru vanatoare, dar din clădirea veche nu a mai rămas decât foișorul, restul fiind reconstruita pe fundația inițială. In anul 1812 ajunge in posesia lui Iordache Rosetti Roznovanu iar in secolul următor a fost preluat de familia Bratianu. Mai târziu clădirea a fost expropiata de comuniști si transformată in Casa Pionerilor din Pașcani, apoi Palatul Copiilor, iar in anul 2012 a fost cumpărată de Primăria Pașcani, de la ultimii mostenitori, pentru suma de 180 000 euro.

 

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Ce tratament primesc bolnavii de covid, în Spitalul de Urgență Pașcani

Neincrederea in interventiile medicale in caz de infectare cu virusul COVID 19 a atins cote alarmante in...

Pașcaniul a trecut de gradul de infectare de șase la mia de locuitori. Sunt posibile noi restricții

Municipiul Pascani a trecut de pragul de infectare de sase la mia de locuitori. Potrivit Institutului National...

Bărbat prins în utilajul de tocat porumb, la Tătăruși

Clipe de groaza pentru un barbat de 53 de ani din localitatea Tatarusi, luni, 18 octombrie, dupa...

Schimbări în conducerile școlilor. Primele rezultate, la proba scrisă

Vor fi schimbari in conducerile scolilor din Pascani, dar si din comunele apropiate sau Harlau. Vineri, 15...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI