21.3 C
Paşcani
sâmbătă, martie 25, 2023

FOTO | Ministrul Economiei – vizite la VFU Electroputere și Kosarom, din Pașcani

Vizite de înalt nivel  joi, 16 martie, la două dintre cele mai importante societăți din municipiul Pașcani. O delegație formată din ministrul Economiei, Florin Spătaru, prefectul județului, Bogdan Cojocaru și mai mulți politicieni au trecut pragul firmelor VFU Electroputere și Kosarom, din oraș.

Prima oprire a fost la Electroputere, fostul Remar. Invitații și conducerea societății au vorbit în prima parte despre probleme cu care se confruntă firma, care are circa 500 de angajați. Lipsa comenzilor, o licitație câștigată inițial la București și apoi anulată și un contract la care în prezent se lucrează în pierdere din cauza creșterii prețurilor sunt principale provocări cu care se confruntă Electroputere.

O altă problema este lipsa de specialiști, iar conducerea societății spune că o mare parte din personal este în vârstă.

Este păcat să se piardă această industrie feroviară care oferă un transport ecologie și sigur, iar statul român va pierde enorm dacă nu sprijină compania, susține directorul Claudiu Hîrbu.

A fost prezentat și trenul fabricat la Pașcani, vopsit în motive tradiționale. Automotorul diesel este destinat transportului pe distanțe medii cu viteză maximă de 120 km/h, este alcătuit din trei vagoane și s-a lucrat la el vreme de patru ani. Costurile prototipului au ajuns la cinci milioane de euro. Pot călători în total 164 de pasageri (142 la clasa a 2-a și 22 la clasa 1), iar trenul are 60 de metri lungime.

Printre puținele intervenții pe care le-a avut Ministrul Economiei a fost și ideea ca societatea pășcăneana să își regândească strategia de producție și să opteze pentru trenurile cu hidrogen.

După aceste discuții, a avut loc vizitarea fabricii. Delegația s-a urcat în trenul produs la Pașcani.

Ministrul Economiei a fost invitat să meargă și în cabina autotrenului, de unde un angajat a explicat cu pasiune munca pe care o face de zeci de ani.

Florin Spătaru a spus câteva impresii despre Electroputere și a vorbit despre soluțiile care ar putea ajuta societatea să reziste pe piață.

Prefectul județului, Bogdan Cojocaru a precizat că aceste consultări dintre reprezentanții Guvernului și cei din industrie sunt importante pentru construirea de politici publice care să ajute mediul economic. El susține că în urma construirii celor două autostrăzi care vor trece prin zona municipiului, Pașcaniului va avea șansa de a redeveni în următorii ani un hub industrial.

De precizat este faptul că primarului municipiului, Marius Pintilie, nu a participat la această întâlnire de lucru.

Compania Electroputere VFU Pașcani repară și vagoane pentru CFR Călători, a modernizat trenuri pentru Republica Moldova și construiește și tramvaie. Compania a fost privatizată în 2004 și face parte din grupul Grampet. Societatea are acest nume din 2013, anterior fiind cunoscută ca „Remar”.

După vizita de la Electroputere, delegația a mers la Kosarom – societate care se află printre cei mai mari producători de carne din România și care a finalizat anul trecut cu afaceri de 94 de milioane de euro.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow