11.3 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

FOTO Cum se va mânca în spitalele ieşene? Se dublează alocaţia de hrană, dar toate alimentele sunt mai scumpe

De pe 1 iulie, cuantumul alocaţiei de hrană în spitalele de stat va fi dublat, valoarea urmând să fie de 22 de lei pe zi. Până acum, pacienţii din spitale aveau mese zilnice în medie în valoare de 11 lei, din care administraţia unităţilor medicale trebuia să asigure cele trei mese, ţinând cont şi de necesarul zilnic de calorii, pe categorii de regimuri. Managerii spitalelor din Iaşi văd această modificare ca „o gură de oxigen”, având în vedere scumpirile din ultima perioadă, atât pentru alimentele de bază, cât şi scumpirile pentru alte produse şi servicii.

Astfel, pacienţii spitalizaţi, atât copii cât şi adulţi, vor primi hrană în valoare de 22 de lei pe zi, în timp ce bolnavii TBC şi HIV/SIDA, bolnavii de hepatită, cancer, diabet sau arşi vor avea o alocaţie mai mare, de 33 de lei pe zi, pentru aceste categorii nivelul alocaţiilor de hrană fiind şi până acum mai mare de 11 lei.

Ordinul mai prevede că pe lângă pacienţii spitalizaţi, vor mai beneficia de alocaţie de hrană în valoare de 22 de lei pe zi şi femeile care au născut, cât şi însoţitorii pacienţilor. Cheltuielile vor fi asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se precizează în Ordinul nr. 1488/2022 pentru stabilirea cuantumului alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice, publicat în Monitorul Oficial pe 31 mai. Alocaţia de hrană va putea fi suplimentată prin decizia Consiliului de Administraţie al spitalului, „în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat”.

Prânzul: ciorbă de legume, telemea, mămăligă şi friptură de pasăre

Unii manageri de spitale încercau inclusiv la începutul acestui an, de când au început să se scumpească toate alimentele de bază, să facă faţă noilor preţuri şi să asigure pacienţilor o hrană cât mai variată, mai ales în condiţiile în care făceau mâncarea în bucătăria proprie. „Încă de acum doi ani, de când s-a permis depăşirea cuantumului alocaţiei, atât timp cât ne descurcam cu încadrarea în buget, noi nu am avut probleme şi am încercat să dăm un meniu destul de variat. În ultimii patru-cinci ani am reuşit să menţinem o calitate, se vede că şi gradul de satisfacţie al pacienţilor este mai mare. La noi sunt bolnavi cronici şi au nevoie de un aport caloric mai mare având în vedere că fac proceduri şi mişcare în sălile de kinetoterapie, nemulţumirile lor sunt legate doar de faptul că nu au voie să consume sare”, preciza ec. Carmen Cumpăt în luna februarie, când preţurile alimentelor începeau să crească. Managerul spune că a observat în urma studierii rezultatelor chestionarelor de satisfacţie că în ultimii ani pacienţii spitalului au început să fie tot mai mulţumiţi de ceea ce mănâncă.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole